Szükségállapotot hirdettek ki Moldovában az időjárás miatt

2017.04.21. 11:39

A Balkán nagy részére kiterjedő, erős havazást hozó ciklon tegnap érte el Moldovát. Ma reggelre gyakorlatilag az egész ország lebénult, ezért szükségállapotot hirdettek ki.

Igor Dodon államfő azt mondta, hogy minden rendelkezésükre álló eszközt bevetnek, hogy az erős havazás miatti állapotokat felszámolják. Pavel Filip miniszterelnökkel arról konzultálnak, hogy milyen intézéseket kell bevezetni, hogy visszatérjen az élet a normális kerékvágásba. 

Forrás: MTI/EPA/Dumitru Doru

500 fa dőlt ki a fővárosban

A havazás olyan mértékű volt az országban, hogy csupán a fővárosban, Chisinauban 500 fa dőlt ki. A fák többsége utakra, villanyvezetékekre esett, ami komoly fennakadásokat okozott a közlekedésben, és zavarokat az áramellátásban. 

Halálos áldozata is van az ítéletidőnek

A fővárosi közterület-fenntartó vállalat nem képes megbirkózni a helyzettel. A chisinaui repülőtéren töröltek minden járatot. A kidőlt fák és letört ágak több tucat kocsiban okoztak helyrehozhatatlan károkat. Az országban, jobbára  Moldova középső részén, több mint kétszáz településen teljesen szünetel az áramszolgáltatás. A híradások szerint egy halálos áldozata is van az ítéletidőnek. 

Forrás: MTI/EPA/Dumitru Doru

Csak jövő hétre ígérnek felmelegedést

Meteorológusok szerint a ciklon a nap folyamán gyengülni fog, és északkelet felé tolódik, de a havazás után a fagy okozhat komoly gondokat. Csak a jövő hét közepére várható erősebb felmelegedés Moldovában.