Amerika tiszteletben tartja az Ausztráliával kötött menekültbefogadási megállapodást

Vágólapra másolva!
Mike Pence amerikai alelnök az ausztráliai hivatalos látogatásán azt mondta, az Egyesült Államok tiszteletben tartja azt a megállapodást, amelyet még az Obama-kormány kötött a canberrai kormánnyal menekültek befogadásáról.
Vágólapra másolva!

Az egyezség értelmében az Egyesült Államok

1250 menekültet vesz át és fogad be Ausztráliából.

Trump korábban ostobának nevezte a megállapodást.

Pence azt mondta, az Egyesült Államok tiszteletben tartja a megállapodást, de "ez nem jelenti azt, hogy rajongunk érte".

Az amerikai alelnök az észak-koreai helyzetre is kitért Malcolm Turnbull ausztrál kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján. Azt mondta, a Carl Vinson nukleáris repülőgéphordozó vezette csapásmérő egység napokon belül, "a hónap végéig" megérkezik a Japán-tengerre. Azt is mondta,

megvalósítható a Korea-félsziget békés atomfegyvermentesítése, mert a Trump-kormány új párbeszédet kezdett Kínával.

Észak-Korea már többször atomcsapással fenyegette meg az Egyesült Álllamokat. Szombaton az állami hírügynökség által nyilvánosságra hozott közlemény szerint Észak-Korea nem hagyja, hogy az Egyesült Államok megfélemlítse, és haladéktalanul készek válaszolni bármilyen amerikai "provokációra".

Észak-Korea "nem fél a háborútól, és nem is akarja elkerülni" - áll a KCNA állami hírügynökség által közölt külügyminisztériumi közleményben, amely hangsúlyozza, hogy Észak-Korea erős nukleáris csapásmérő képességgel rettenti el az amerikai nukleáris fenyegetést.