Néma menettel emlékeztek a tiltakozások halálos áldozataira Venezuelában

Vágólapra másolva!
Több tízezren vettek részt szombaton Caracasban, Venezuela fővárosában azon a néma meneten, amellyel az elmúlt napok tiltakozásai során meghalt emberekre emlékeztek.
Vágólapra másolva!

A néma menet volt napok óta az első, amelyet nem próbált meg erővel szétverni a karhatalom. A menet a caracasi római katolikus érsekséghez vonult. Sokan fehérbe öltöztek, és fehér rózsát vittek magukkal.

Az országot egyre inkább diktatórikusan irányító Nicolás Maduro elnök kormánya ellen tiltakozók közül 21-en haltak meg április eleje óta. Több mint 1300 embert letartóztattak.

Az ellenzék a kormányt, a kormány bűnbandákat tesz felelőssé a tiltakozók haláláért.

Venezuelában több mint egy éve súlyos politikai, társadalmi és gazdasági válság tombol egyszerre. A világ legnagyobb olajkészletével rendelkező dél-amerikai ország gazdasága az olaj árának csökkenése miatt gyakorlatilag összeomlott, az infláció elszabadult, sok helyen leállt a termelés, a boltok polcai kiürültek. A kormány szerint a jobboldali ellenzék külföldi erőkkel összejátszva tette tönkre az ország gazdaságát. Az ellenzék szerint viszont Maduro és kormánya egyszerűen alkalmatlan az ország irányítására.

A legutóbbi parlamenti választáson az ellenzék győzött, ám az elnök híveiből álló legfelső bíróság folyamatosan korlátozta a parlament jogköreit, nemrég pedig arra is kísérletet tett, hogy átvegye a törvényhozás feladatait, de emiatt kis híján szabályos polgárháború tört ki, így a testület visszalépett.

Az ellenzék az elnök távozását és előrehozott választások kiírását követeli,

aláírásgyűjtésbe is kezdtek az elnök elmozdítása érdekében, de az államhatalom megakadályozta, hogy kezdeményezésüket sikerre vigyék.

Az ellenzék hétfőre "rendes" tüntetést ígért, és százezreket akar Caracas utcáira szólítani.