Piacot ért légicsapás egy észak-szíriai településen

Vágólapra másolva!
Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint légicsapás ért egy piacot az észak-szíriai Hán Sejkún településén hétfőn, legalább hét civil, köztük egy gyerek meghalt.
Vágólapra másolva!

Az OSDH jelentése szerint a támadást ismeretlen felségjelzésű harci repülőgépek hajtották végre. Sokan megsebesültek, némelyikük állapota válságos, ezért nem kizárt, hogy a halálos áldozatok száma még növekedhet.

A nyugati országok álláspontja szerint Hán Sejkúnban április 4-én a szíriai rezsim légiereje mérgesgáztámadást hajtott végre a polgári lakosság ellen, és ennek következtében legalább 88-an meghaltak az OSDH adatai szerint. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése alapján a támadásban összesen 84-en haltak meg és további 546-an megsebesültek. A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) végrehajtó tanácsa múlt szerdai rendkívüli ülésének megnyitóján megerősítette, hogy szarint vagy ahhoz hasonló gázt vetettek be a támadás során.

Az Egyesült Államok és a szíriai ellenzék a mérgesgáztámadás elkövetésével a szíriai kormányerőket vádolja,

miközben a damaszkuszi rezsim és Ororszország határozottan elutasítja ezeket a vádakat. Utóbbiak állítása szerint a szíriai légierő nem vegyi támadást, hanem a felkelők egy nagy fegyverraktára elleni légicsapást hajtott végre.

Az Egyesült Államok a valószínűsített vegyifegyver-támadás miatti megtorlásul április 7-én 59 Tomahawk robotrepülőgépet indított el a szíriai Sarját légi bázis ellen, ahonnan a feltételezések szerint a rezsim erői elindultak az idlíbi bevetésre. A SANA hivatalos szíriai hírügynökség április eleji jelentése szerint a Homsz tartománybeli támaszpontra mért amerikai légicsapásban kilenc polgári lakos, köztük négy gyermek vesztette életét.