Le Pen átmenetileg lemond a pártelnökségről

LE PEN, Marine
Henin-Beaumont, 2017. április 23. Marine Le Pen, a Nemzeti Front jelöltje Henin-Beaumont-ban 2017. április 23-án, miután bejutott a francia elnökválasztás második fordulójába. (MTI/AP/Frank Augstein)
Vágólapra másolva!
Marine Le Pen hétfő este átmenetileg lemondott pártja, a Nemzeti Front elnöki tisztéről.
Vágólapra másolva!

Le Pen a vasárnapi francia elnökválasztáson a második legtöbb szavazatot kapta, és ezzel bejutott a második fordulóba, amelyen már csak két jelölt verseng.

Marine Le Pen, a Nemzeti Front jelöltje Henin-Beaumont-ban miután bejutott a francia elnökválasztás második fordulójába Forrás: MTI/AP/Frank Augstein

Riválisa Emmanuel Macron független, centrista politikus.

Már csak elnökjelölt

A jobboldali Le Pen már korábban is hangoztatta, hogy ő nem pártja elnökjelöltje, és az általa sürgetett intézkedések nem pártja programpontjai, hanem a sajátjai.

- mondta a politikusnő a francia köztelevízió híradójában.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyezte, hogy Le Pen - a szavazatszerzés miatt - évek óta igyekszik megszabadulni attól, hogy pártja rasszista, antiszemita benyomást keltsen. Hétfői átmeneti lemondása a pártelnökségről is feltehetően szavazóbázisának szélesítését célozza.

Május 7-én jön a második forduló

A francia elnökválasztás vasárnapi, első fordulóján a francia belügyminisztérium hivatalos végeredménye szerint Emmanuel Macron végzett az első helyen a voksok 24,01 százalékával,

Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltje lett a második a szavazatok 21,3 százalékával.

A második forduló május 7-én lesz.