Dzsihádistákat vettek őrizetbe Barcelonában

Barcelona, 2017. április 25. Gyanúsítottat kísérnek rendőrök egy barcelonai lakásban tartott rajtaütés közben, 2017. április 25-én. A katalán hatóságok tizenkét helyszínen végrehajtott rajtaütésben őrizetbe vettek kilenc feltételezett dzsihadistát, akik közül négy valószínűleg kapcsolatban volt a 2016. márciusi brüsszeli robbantások elkövetőivel. (MTI/EPA/Quique García)
Vágólapra másolva!
Kilenc feltételezett dzsihadistát vettek őrizetbe Spanyolországban, négyről úgy gondolják, kapcsolatban állhattak a tavalyi brüsszeli terrortámadás elkövetőivel.
Vágólapra másolva!

Josep Lluís Trapero, a katalán autonóm rendőrség vezetője az egyik helyi tévének elmondta, már vizsgálják, hogy az őrizetbe vett kilenc ember

kapcsolatban állhatott-e a terroristákkal.

Részleteket azonban most sem közöltek arról, milyen módon vehettek részt a brüsszeli terrortámadásban.

Annyit lehet tudni, hogy

nyolcan marokkói állampolgárok, egyikük pedig spanyol.

Gyanúsítottat kísérnek rendőrök egy barcelonai lakásban tartott rajtaütés közben Forrás: MTI/EPA/Quique García

A katalán rendőrség Barcelonában és több környező településen összesen 12 házkutatást tartott az akció részeként, a belga rendőrség közreműködésével. Az őrizetbe vételt

nyolc hónapnyi nyomozás

előzte meg.

A spanyol sajtó a nyomozáshoz közeli forrásokra hivatkozva beszámolt arról, hogy az érintettek a jelenleg börtönben lévő marokkói származású Yassine Atarral lehettek kapcsolatban, ő a testvére Oszama Atarnak, akit a brüsszeli robbantások mellett a 2015 novemberében, Párizsban elkövetett merényletek egyik kitervelőjeként tartanak számon a hatóságok, és akit eddig nem sikerült elfogni.

Tavaly márciusban a belga főváros Zaventem nemzetközi repülőterén és egy metróállomáson történt öngyilkos robbantásos merénylet, amelyben 32 ember halt meg, és mintegy 340-en megsebesültek. A robbantásokat az Iszlám Állam vállalta magára.

A terrortámadást végrehajtó csoport mögött kiterjedt hálózat állt, erről itt, itt és itt írtunk részletesen.