Törökország tiltakozik Donald Trump egyik nyilatkozata miatt

Recep Tayyip Erdogan, palota, Törökország, Erdogan
Turkish President Recep Tayyip Erdogan poses inside the new Ak Saray presidential palace (White Palace) on the outskirts of Ankara on October 29, 2014 before hosting a reception marking Turkey's annual republic day which celebrates the foundation of modern Turkey in 1923. Erdogan unveiled his new presidential palace on the outskirts of Ankara, denounced by ecologists as an environmental blight and by the opposition as new evidence of his autocratic tendencies. An immense project built at a reported cost of $350 million, it has an area of 200,000 square metres, 1,000 rooms and architecture that is supposed to marry modernism and the traditions of the mediaeval Seljuk dynasty. AFP PHOTO/ADEM ALTAN
Vágólapra másolva!
Donald Trump amerikai elnök az örmények lemészárlásáról emlékezett meg, és ugyan nem használta a népirtás szót, de a törökök így is bírálják.
Vágólapra másolva!

Az örmény „holokauszt" emléknapja és 102. évfordulója alkalmából Donald Trump amerikai elnök nyilatkozatot adott ki. A nyilatkozatban az amerikai elnök a 20. század egyik legnagyobb tömegeket érintő szörnyűségéről írt. Ugyan nem használta a népirtás kifejezést, inkább az örményekhez hasonlóan Mec Jegernként említette a sorscsapást.

Törökország legjelentősebb szövetségeseként az amerikai szövetségi kormányzat hivatalosan nem ismeri el népirtásnak az örmények ellen elkövetett tömeggyilkosságokat az Oszmán Birodalom végnapjaiban.

Az Egyesült Államok 50 tagállama közül viszont 45 népirtásnak tekinti ezt, 28 ország, az Európai Parlament és az Európa Tanács szintén, több országban pedig ennek tagadását is büntetik.

A török külügyminisztérium viszont most azzal vádolja Donald Trumpot, hogy "téves információk és hamis definíciók állnak a közleményben". Törökország ugyanis nem ismeri el népirtásnak a történteket. Felszólították Donald Trumpot, hogy olyan kifejezéseket használjon benne, amikkel figyelembe veszik mindkét oldal fájdalmát.

Recep Tayyip Erdogan török elnök Forrás: AFP/Adem Altan

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn megemlékezett "az Oszmán Birodalom minden örmény lakójának, aki az I. világháború nehéz feltételei között" életét vesztette. A törökök felelősségéről ugyanakkor nem beszélt.

Az Oszmán Birodalomban az örményeket már a 19. században ellenségnek tekintették, de azoknak a rémtetteknek a kezdete, amelyeket sokan népirtásnak tartanak, 1915. április 24-én volt, amikor Isztambulban őrizetbe vettek, majd kivégeztek mintegy 250 törökellenes, nacionalizmussal gyanúsított örmény vezetőt.

1915 és 1917 között az Oszmán Birodalom hatóságai tömegesen legyilkolták az örmény lakosság egy részét.

A gyilkosságok 1922-ig folytatódtak, legalább egymillió, örmény források szerint 1,5 millió örmény halt meg a deportálások, halálmenetek és tömeggyilkosságok során, százezrek kerestek menedéket külföldön.

Április 24. az örmény holokausztnak is nevezett tömeggyilkosságok áldozatainak emléknapja.