Német külügyminiszter: A kétállami megoldás az egyetlen lehetőség

Vágólapra másolva!
A német külügyminiszter úgy látja, ha két külön állam születne Izraelből és Palesztinából, akkor megszűnne a konfliktus. De ehhez meg kell egyezniük. 
Vágólapra másolva!

Miután Sigmar Gabriel német külügyminiszter tárgyalt Rámi Hamdalláh palesztin miniszterelnökkel, azt mondta, hogy az izraeli–palesztin konfliktus megszüntetésére csak egy lehetőség van: a kétállami megoldás.

Attól tart a német külügyminiszter:

ha nem születik béke a két fél között, akkor a régi konfliktusok újra és újra fellángolhatnak, illetve újabb terrorszervezetek nyernének teret.

Rámi Hamdalláh szerint az izraeli telepesek építkezései a palesztin területeken akadályozzák a kétállami megoldást. Hiszen a palesztin államnak a Gázai övezet és Ciszjordánia területén kellene létrejönnie. Hamdalláh felszólította az EU-t, hogy

gyakoroljon nyomást Izraelre, hogy az véget vessen a megszállásnak.

Azt, hogy két államnak kell létrejönnie, egy ENSZ-határozat mondta ki, 1948-ban Izrael meg is alakult, a szomszédos arab államok azonban megszállták azt a területet, ahol a palesztin államnak kellett volna megalakulnia. Izrael végül az 1967-es háborúban foglalta el ezeket a területeket.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök közben lemondta a német külügyminiszterrel való találkozóját. Az izraeli Channel televízió közölte, hogy Netanjahu már korábban is fontolóra vette a találkozó lemondását, mert Sigmar Gabriel találkozik a kormányt bíráló jogvédőkkel és egy radikális csoport aktivistáival is.