Embercsempész bűnbandát lepleztek le Németországban

Vágólapra másolva!
Németországban lelepleztek egy embercsempészetre és a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) megtévesztésére szakosodott bűnbandát, az ügyben kedden országos razziát tartottak.
Vágólapra másolva!

A szövetségi rendőrség és a hannoveri ügyészség közleménye szerint nyolc tartományban, 22 helyszínen tartottak házkutatást, és előzetes letartóztatásba helyeztek egy 37 éves iráni és egy 54 éves német férfit, akiket bűnszövetkezetben elkövetett embercsempészettel és a menedékjoggal való iparszerű visszaéléssel gyanúsítanak.

A gyanúsítottak között van a berlini iráni nagykövetség egy munkatársa

és egy ügyvéd, valamint az iráni férfi felesége és édesanyja is. A hatóságok szerint a csoport többnyire iráni állampolgárok Németországba juttatásával foglalkozott, és felkészítették őket arra, hogy miként tévesszék meg a BAMF munkatársait a menekültügyi eljárás részeként folytatott személyes meghallgatáson.

"Hitük miatt üldözött keresztények"

A csalással szerzett vízummal Németországba juttatott embereket "intenzív felkészítő munkával" betanították arra, hogy hatásosan adják elő üldöztetésük kitalált történetét, és valódi vallásukat elleplezve vallják magukat a kereszténységbe betért hívőnek - áll a közleményben, amely szerint a Németországba juttatott embereknek bibliai idézeteket is meg kellett tanulniuk kívülről a BAMF megtévesztése céljából.

A vallás azért fontos eleme a megtévesztésnek, mert a keresztények a hitük miatt veszélybe kerülhetnek Iránban, így

keresztény menedékkérőket nemigen toloncolnak az iszlám köztársaságba.

Az iráni gyanúsított a többi között egy közösségi portálon hirdette a bűnszövetkezet tevékenységét. Száz százalékos garanciát ígért arra, hogy tartós tartózkodási jogot szerez és nem fenyegeti majd a kitoloncolás veszélye azokat, akik kifizeti nekik a közreműködésért kért jelentős összeget.