Nemzeti gyászszertartáson búcsúztatták a Párizsban lelőtt rendőrt

politics government police Horizontal
French police officers carry the flag-draped coffin during a ceremony honouring the policeman killed by a jihadist in an attack on the Champs Elysees, on April 25, 2017 at the Paris prefecture building. French police officer Xavier Jugele was killed on the world-famous Paris avenue on April 20, in an attack claimed by the Islamic State group. / AFP PHOTO / POOL / Thibault Camus
Vágólapra másolva!
Francois Hollande francia államfő nemzeti gyászszertartáson búcsúzott kedden Párizsban attól a rendőrtől, aki a múlt héten a Champs-Elysées sugárúton végrehajtott merényletben vesztette az életet. Búcsúbeszédében a leköszönő köztársasági elnök azt kérte utódjelöltjeitől, hogy minden szükséges eszközt adjanak meg a jövőben a rendőri erőknek a franciák biztonságának szavatolására.
Vágólapra másolva!

A párizsi prefektúra díszudvarán tartott méltóságteljes megemlékezésen a lelőtt rendőr, a 37 éves Xavier Jugelé családtagjain és kollegáin kívül megjelent a teljes francia kormány, az ellenzék vezető politikusai, köztük Nicolas Sarkozy volt államfő, valamint a francia elnökválasztás május 7-i második fordulójába bejutott két elnökjelölt, a centrista Emmanuel Macron és a szuverenista Marine Le Pen is.

és rendőrként esett el - mondta Francois Hollande mintegy félórás búcsúbeszédében. "A Champs-Elysées-n halt meg, amikor a sorsa kereszteződött egy gyűlölködő fanatikus sorsával, aki rendőröket akart ölni és várfürdőt akart rendezni" - tette hozzá az államfő, aki az egész országot a csendőrök és a rendőrök támogatására kérte, akiknek "kijár a csodálat a veszéllyel szemben".

Francois Hollande a Becsületrenddel a meggyilkolt rendőr koporsójánál Forrás: AFP/Thibault Camus

Francois Hollande - aki posztumusz Becsületrend lovagi fokozatát adományozta Xavier Jugelének - emlékeztetett arra, hogy

az elmúlt két év iszlamista merényleteiben öt rendőr veszítette életét.

A köztársasági elnököt megelőzően a melegjogi aktivistaként ismert megölt rendőr párja, Etienne Cardiles "mérhetetlen fájdalmáról" beszélt, s azt mondta, hogy "gyűlöletmentesen szenved".

Felidézte a múlt csütörtöki estét, amikor párja meggyilkolását az Iszlám Állam dzsihadista szervezet magára vállalta, ő pedig "olyan mély és mérhetetlen fájdalomat érzett, amely talán majd egy nap enyhülni fog".

"Ennek a fájdalomnak köszönhetően még közelebb érzem magam a munkatársaidhoz, aki hozzád hasonlóan, hozzám hasonlóan, csendben szenvednek. Ami engem illet, én gyűlöletmentesen szenvedek" - mondta a lelőtt rendőr párja.

A gyűlöletmentes szenvedés kifejezés a 2015. november 13-i, 130 áldozatot követelő párizsi merényletekben megölt egyik áldozat férjétől, Antoine Leiristől származik, aki Vous n'aurez pas ma haine (Soha nem kapjátok meg a gyűlöletemet) címmel könyvet ír az érzéseiről, ami bestseller lett Franciaországban és a világ számos nyelvére lefordították.

"Amikor az első üzenetek tájékoztatták a párizsiakat arról, hogy súlyos dolog történik a Champs-Elysées-n és hogy egy rendőr meghalt, egy belső hang azt mondta, te vagy az, és ez a hang emlékeztetett erre a nagyvonalú vagy gyógyító kifejezésre: nem kapjátok meg a gyűlöletemet. Ez a gyűlölet, Xavier, nincs bennem, mert nem hasonlít rád, mert nem hasonlít mindarra, ami éltetett téged" - fogalmazott Etienne Cardiles.