Tömeggyilkossággal vádolják a Fülöp-szigeteki elnököt

Horizontal Philippine President Rodrigo Duterte gestures during a press conference shortly after arriving from Singapore at Davao international airport in southern island of Mindanao early December 17, 2016.  
Duterte boasted again on December 16, he had
Rodrigo Duterte
Vágólapra másolva!
Egy Fülöp-szigeteki ügyvéd tömeggyilkossággal vádolja Rodrigo Duterte elnököt.
Vágólapra másolva!

A hágai Nemzetközi Büntetőbírósághoz benyújtott 77 oldalas beadványban azzal vádolja az elnököt, hogy az elmúlt harminc évben

9500 embert öletett meg.

A polgármestersége idején felállított halálosztagban 11 embert bérelt fel, akik mind a drog- és bűnözésellenes kampány jegyében gyilkoltak - írta meg a The Guardian. Az

áldozatok között bűnözők, politikai ellenfelek és újságírók

egyaránt voltak – állítja a halálosztag egyik tagja, Arturo Lascanas nyugalmazott rendőr, aki bevallása szerint 200 embert ölt meg brutális módon.

Lefizethette a rendőrséget

A véreskezű 72 éves elnök a drogellenes kampány jegyében állítólag hétezer szenvedélybeteget öletett meg, mindezt a rendőrség tudtával. Az EU törvényhozói azt állítják, hihető beszámolóik vannak arról, hogy az elnök lefizette a hatóságokat.

Rodrigo Duterte Forrás: AFP/Manman Dejeto

„Az ügyet teljes körűen kivizsgáljuk, és amint megszületett a döntés, értesíteni fogjuk róla az ügyvédet" – reagált a nemzetközi bíróság irodája.

Az elnök elutasítja a vádakat

Duterte szóvivője

erőtlen próbálkozásnak nevezte az ügyet,

amely szerinte nem szól többről, mint az elnök aláaknázásáról, sőt szerinte az ügy nemzetközi szintre emelése az alkotmány aláásása is.

A nemzetközi bíróságnak egyébként

nincs végrehajtási hatásköre,

csak akkor avatkozhat bele egy ország ügyeibe, ha az képtelen vagy nem hajlandó kivizsgálni a bejelentéseket. „Aggódom az állítólagos gyilkosságok miatt, és azért a tényért, hogy egy ilyen magas rangú vezető nyilatkozatai alapján úgy tűnik, a Fülöp-szigeteken elfogadják a gyilkosságot" - mondta Fatou Bensouda ügyész.