Matteo Renzi változtatna Európa migrációs politikáján

nurphoto march 17 2017 Lingotto17 Renzi DEMOCRATIC PARTY italian politician italian politics italy matteo renzi POLITICS torino Turin The former Prime Minister of Italy Matteo Renzi close with a programmatic speech his electoral rally in Turin, Italy, on
Matteo Renzi
Vágólapra másolva!
Migrációról, az eurózónából való kilépésről és a vagyonadó bevezetéséről is szó volt Matteo Renzi, Andrea Orlando és Michele Emiliano az olasz Demokrata Párt (PD) főtitkár-jelöltjei szerda esti televíziós vitáján; Matteo Renzi kijelentette, Európának változtatnia kell migrációs politikáján, hogy mások ne olasz pénzből húzzanak fel falakat.
Vágólapra másolva!

A római balközép kormánykoalíciót vezető PD élére pályázó politikusok a SkyTg24 olasz hírtelevízión válaszoltak újságírók és nézők kérdéseire. A tévévita megelőzte a PD vasárnapi főtitkár-választását, amelyen a párt választói döntenek Matteo Renzi, Andrea Orlando és Michele Emiliano között.
A tévévita a legaktuálisabb olaszországi problémákat érintette az abortusztól, az Alitalia olasz légitársaság csődhelyzetén át, a következő olasz kormány összetételéig.

Matteo Renzi Forrás: AFP/NurPhoto/Mauro Ujetto

A figyelem a legesélyesebb jelöltre Matteo Renzire összpontosult, aki kijelentette, hogy a vasárnapi választáson legalább egymillió szavazót vár az urnákhoz. Első számú vetélytársa Andrea Orlando azt hangsúlyozta, hogy az új PD-főtitkár jogszerű elismeréséhez legalább kétmillió szavazó szükséges.

Michele Emiliano szükségesnek nevezte az Olaszországba érkező migrációt kiemelve, hogy a dél-olaszországi mezőgazdaság számára elengedhetetlen a külföldi munkaerő.

Törvényes migráció kell, azt kell befogadni, aki dolgozni akar

- mondta Michele Emiliano. Andrea Orlando szerint az érkező migránsokat mindenekelőtt integrálni kell. Matteo Renzi elutasította a Földközi-tengeren emberek életét mentő nem kormányzati szervezetekkel (NGO) szembeni vádakat, miszerint egyes NGO-k együttműködnek az embercsempészekkel. Kijelentette, az embercsempészek, nem az NGO-k ellen kell fellépni. A volt olasz miniszterelnök az európai migrációs politika módosítását sürgette hangoztatva, hogy

Európának Afrikában is változtatnia kell

politikáján.

Falak

Hangoztatta, véget kell vetni annak, hogy az EU-ban mások "a mi pénzünkből húzzanak fel falakat". Matteo Renzi korábban is többször ismételt véleményére utalt, miszerint a közép-kelet-európai tagállamoktól meg kell vonni a közösségi forrásokat, ha "falakat" emelnek.

Őrültség

Renzi őrültségnek nevezte a kilépést az euróövezetből, amelyet az ellenzéki Öt Csillag Mozgalom (M5S) szorgalmaz. Nemet mondott a vagyonadó bevezetésére is, amelyet Orlando és Emiliano is támogatott. Michele Emiliano elutasított egy esetleges nagykoalíciót a következő olasz parlamenti választások után, Matteo Renzi ezt nem zárta ki.

Renzi vezet

Vasárnap a PD szavazói és szimpatizánsai szavaznak a párt főtitkáráról. A balközép párt 2007-es megalakulása óta saját választóira bízza a főtitkár vagy a miniszterelnök-jelölt személyének kiválasztását. Matteo Renzi 2014 februárjától a tavaly december 4-i alkotmányos népszavazás bukásáig volt Olaszország miniszterelnöke. December 7-én mondott le, majd idén április 19-én a PD főtitkári székéből is távozott, de azonnal ismét jelölte magát ugyanerre a tisztségre. Két vetélytársa a PD politikusa: Andrea Orlando, a jelenlegi igazságügyi miniszter és Michele Emiliano, a déli Puglia tartomány elnöke.

Előrejelzések Matteo Renzi jelentős előnyét mutatják a két kihívóval szemben, de a vasárnapi szavazás legnagyobb tétje a részvétel lesz. A támogatottságából fokozatosan veszítő PD nehezen tud majd 2,8 millió embert az urnákhoz csalogatni, ahogyan az 2013-ban történt, amikor Matteo Renzit választották meg főtitkárának.