A pártok felelőssége a macedóniai válság

macedónia macedón parlamnet tüntetők
SKOPJE, MACEDONIA - APRIL 27: Supporters of former leading party VMRO-DPMNE try enter the parliament during their protest after the Social democrats voted in a new parliament speaker in Skopje on April 27, 2017. Nake Batev / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Tüntetők törtek be csütörtökön a szkopjei parlamentbe. A több a több órán át zajló összetűzésekben mintegy száz ember megsérült, köztük képviselők és újságírók is. A történtek kapcsán Orosz Anna Balkán-szakértő, a Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa az M1 aktuális csatornán elmondta: Macedóniában kialakult belpolitikai válság a pártok felelőssége mindkét oldalon .
Vágólapra másolva!

Orosz Anna felidézte:

Az országban a tavaly decemberi választásoktól remélték a patthelyzet feloldását, de az nem teremtett tiszta kormányalakítási helyzetet.

A jobbközép Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának (VMRO-DPMNE) és koalíciós partnereinek 51 mandátum jutott a parlamentben, míg a balközép Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) vezette koalíciónak 49 képviselője lett.
A parlament alakuló ülése már 20. napja tartott, amikor az erőszakos cselekményre sor került. Orosz anna azt is elmondta:

A skopjei parlamentben lezajlott összecsapás pillanata Forrás: AFP/Robert Atanasovski

A jobboldali tüntetők azért törtek be a macedón törvényhozás épületébe, mert Talat Xhaferit, a Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) nevű albán párt képviselőjét választották meg házelnöknek. Xhaferi az első albán kisebbségi házelnök az ország 1991-es függetlenségének kikiáltása óta. Az erőszakoskodó tiltakozókat rendőröknek kellett eltávolítaniuk a parlamentből.