Másfél hete fogva tartanak egy amerikait Észak-Koreában

Vágólapra másolva!
Ellenséges felforgató tevékenység miatt vették őrizetbe az április végén a phenjani nemzetközi repülőtéren feltartóztatott amerikai állampolgárt az észak-koreai hatóságok - derült ki szerdán a helyi hivatalos sajtóból.
Vágólapra másolva!

A KCNA állami hírügynökség azt írja, hogy Kim Szang Dok amerikai állampolgárt azért vették őrizetbe a légikikötőben, mert bűncselekményt követett el, hogy "felforgassa az országot". Az igazságügyi hatóságok vizsgálatot folytatnak a bűncselekmény felderítésére - derült ki a cikkből.

Feltehetően ugyanarról a személyről van szó, aki a kínai Jenpien Tudományos és Műszaki Egyetemnek volt az oktatója. Az ötvenes éveiben járó férfi segélyprogramok ügyében tárgyalt az utóbbi egy hónapban Észak-Koreában, és éppen távozni készült az országból, amikor április 22-én feltartóztatták. Akkor a hatóságok nem közölték, miért vették őrizetbe.

Észak-Koreában az elmúlt években több amerikai állampolgárt vettek őrizetbe államellenes és egyéb bűncselekmények miatt. Megfigyelők szerint Phenjan így próbálja javítani alkupozícióját Washingtonnal szemben. Volt, akit egy plakát levétele miatt hurcoltak meg.

Az utóbbi hónapokban kiéleződött a feszültség az Egyesült Államok és Észak-Korea között, amely a nemzetközi szankciók ellenére rohamléptekkel fejleszti nukleáris és rakétaprogramját. Washington a Phenjanból érkező fenyegetésekre válaszul hadihajórajt vezényelt a térségbe.