Mégsem mond le a cseh miniszterelnök

Vágólapra másolva!
Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy korábbi nyilatkozatával ellentétben mégsem mond le a hivataláról.
Vágólapra másolva!

Azt azonban levélben fogja javasolni az államfőnek, hogy

mentse fel tisztségéből Andrej Babis kormányfőhelyettest és pénzügyminisztert,

akinek tisztázatlan pénzügyei szerinte a kormányválságot előidézték. A kormányfő azt várja, hogy az államfő haladéktalanul eleget tesz a kérésének.

Sobotka az általa vezetett Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) szűkebb vezetésének péntek reggeli ülése után nyilatkozott a sajtónak.

Jirí Ovcácek elnöki szóvivő a kormányfő nyilatkozatára reagálva közölte, hogy az államfő nem kívánja elsietni a dolgot, megvárja, amíg a helyzet valamelyest tisztázódik.

- mondta.

A szociáldemokrata cseh miniszterelnök kedden jelentette be, hogy még a héten benyújtja kormánya lemondását, mivel

nem tudja tovább vállalni a kormányában Andrej Babis kormányfőhelyettest, pénzügyminisztert, a koalíciós partnerpárt ANO elnökét,

akit adócsalással vádolnak, és Sobotka szerint a gyanút mindeddig nem tudta eloszlatni.

A tervezett csütörtöki időpontban azonban Sobotka nem nyújtotta be lemondását, Milos Zeman cseh államfő pedig egy késő esti tévéinterjúban úgy vélekedett, hogy a jelenlegi hárompárti kormánynak az októberre kiírt választásokig hivatalában kellene maradnia, és egyedül Bohuslav Sobotka miniszterelnöknek kellene távoznia a kormányból.

Újabb lépését, miszerint mégsem mond le a kormányfői posztról, Sobotka pénteken azzal magyarázta, hogy

Milos Zeman államfő alkotmányértelmezése a kormányfő lemondásával kapcsolatban eltér az eddigi szokásoktól, és ez nem kínál megoldást a kormányválságra, amelynek okát ő Andrej Babis botrányaiban látja.

A kormányfő azt is Babis szemére vetette, hogy politikai és gazdasági érdekei szerint befolyásolja a tulajdonában lévő médiumokat.

Andrej Babis azt mondta, Sobotka lépését nem kívánja kommentálni, a döntést az államfőre bízza.

A cseh miniszterelnök szerint lemondása a kormány egészének lemondását jelenti.

Zeman elnök azonban jogi szakértőkre hivatkozva azt állítja, hogy a lemondás csak a kormányfőre vonatkozik, a miniszterekre nem.

A cseh korona árfolyama az újabb politikai fordulatra nem reagált, a nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért péntek délelőtt 26,8 koronát adtak.