A világ első elektromos önjáró teherhajóját Norvégiában építik meg

Vágólapra másolva!
Norvégiában jövőre elkezdik építeni a világ első elektromos meghajtású önjáró teherhajóját, amely egy feltöltéssel 65 tengeri mérföldet, az az 120 kilométert tud majd megtenni 12-15 csomós sebességgel - jelentette be szerdán a projekt vezetője, Björn Tore Orvik.
Vágólapra másolva!

2020-tól szállítana műtrágyát a kamionok helyett

A 3000-3500 tonna bruttó hordképességű teherhajó a Kongsberg ipari konszern és a Yara International norvég vegyipari vállalat, a világ vezető műtrágyatermelője együttműködésének eredménye, és 2020-ban állítják üzembe, ha megkapja a szükséges engedélyeket.

A tervek szerint a dél-norvégiai Porsgrunn városból szállít majd műtrágyát az onnan 8, illetve 30 tengeri mérföldre fekvő Brevik és Larvik kikötőjébe, ahonnan a Yara útnak indítja exportmegrendeléseit szerte a világba.

Jelentősen csökkenne, a porszennyezettség és a károsanyag kibocsátás

Jelenleg kamionok szállítják a műtrágyát a porsgrunni gyárból a kikötőkbe, és naponta több mint százszor fordulnak. Az elektromos meghajtású önjáró teherhajóval kiváltanák a szárazföldi közlekedést, aminek köszönhetően csökken majd a zajszint és a porszennyezettség, mérséklődik a káros anyagok, így a szén-dioxid és a nitrogén-oxid kibocsátása, javul a közúti forgalom biztonsága. A

Yara becslése szerint évente 678 tonna szén-dioxid kibocsátását spórolják meg az új teherhajóval.

Norvégia világ első az elektromos autó használatban is

Az új technológia annál inkább is környezetkímélő, mivel az elektromos energiát szinte csaknem teljes egészében vízerőművekben állítják elő Norvégiában.

A jelentős olajkitermelő skandináv ország jó úton halad a közlekedés elektromossá tételében, világelső az egy főre jutó elektromos autók számában, és a fjordok vízén közlekedő elektromos kompokkal kísérletezik.