Az alkotmánybíróság átengedte, már csak az elnöki szignó kell a kórházi anyanyelvhasználathoz

Vágólapra másolva!
Nem sérti a román alkotmányt az a törvénymódosítás, amely a kisebbségek anyanyelvét ismerő személyzet alkalmazására kötelezi a kórházakat és szociális egészségügyi intézményeket ott, ahol jelentős számú kisebbségi közösség él - állapította meg egyhangúlag szerdán a bukaresti alkotmánybíróság.
Vágólapra másolva!

A taláros testület döntéséről a törvénymódosítást kezdeményező Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) számolt be szerdai hírlevelében.

A törvénytervezet azokon a településeken követeli meg az egészségügyi intézményektől a kisebbség nyelvét beszélő dolgozók alkalmazását, ahol legalább ötezer lakos egy kisebbségi közösséghez tartozik, vagy

ahol egy adott kisebbség a lakosság legalább húsz százalékát teszi ki.

A jogszabály ügyében a jobbközép ellenzéki pártok kértek normakontrollt, azt követően, hogy előzőleg a képviselőházban maguk is megszavazták az RMDSZ által kezdeményezett módosítást. Az óvásban arra hivatkoztak, hogy a jogszabály szerintük nem biztosította volna a törvény előtti egyenlőséget a társadalomban. A Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) 124 képviselőjének másik kifogása az volt, hogy a törvénymódosítás többletköltségeket ró az önkormányzatokra anélkül, hogy gondoskodna a finanszírozási forrásokról.

Az RMDSZ üdvözölte az alkotmánybíróság döntését, amely a szövetség szerint egyértelművé tette, hogy

a törvénytervezet nem kirekesztő, és biztosítja a törvény előtti egyenlőséget.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerint az ellenzéki pártok pálfordulása versenyfutás volt a kisebbségellenességben, azt bizonyította, hogy a nyitottság, a kisebbségek iránti tisztelet - amelyet képviselőik gyakorta emlegetnek szólamok szintjén - mindmáig nem érvényesül törekvéseikben. Az RMDSZ elnöke korábbi állásfoglalásában sajnálatosnak nevezte azt is, hogy a PNL és a PMP az Európai Néppárt elveivel és értékeivel is szembement akkor, amikor az alkotmánybírósághoz fordult.

"Az eset jó alkalom volt arra, hogy ismét bebizonyítsa a magyar embereknek, hogy a közösségünket érintő kérdésekben csakis magunkra számíthatunk! Az RMDSZ-nek pedig csak egyetlenegy szövetségese lehet: az erdélyi magyarság" - idézte Kelemen Hunor szövetségi elnököt az RMDSZ hírlevele.

Az RMDSZ nem tagja a bukaresti szociálliberális PSD-ALDE kormánykoalíciónak, de annak pártjaival parlamenti együttműködési megállapodást kötött.

A taláros testület döntését követően a kórházi anyanyelvhasználatról szóló törvénymódosítás hatályba lépéséhez már csak Klaus Iohannis román államfő aláírására van szükség.