Nem jutnak át a segélykonvojok Szíriába

Vágólapra másolva!
Sikerült kiűzni a dzsihádistákat Tabka környékéről. Miközben nagy erőkkel készülnek az Iszlám Állam tulajdonképpeni fővárosának, Rakkának ostromára, a segédkonvojok nem jutnak el a rászorulókhoz. 
Vágólapra másolva!

A Szíriai Demokratikus Erők nevű, kurd-arab felkelőszervezet bejelentette, hogy sikerült elűzni a dzsihádistákat Tabkából és az itteni, létfontosságú gát környékéről is. Korábban sokan aggódtak, hogy a gátat súlyos károk érhették a harcok során, vagy a karbantartás hiánya miatt üzemképtelenné válhatott. Egyes feltételezések szerint maguk a dzsihadisták is

tervbe vették, hogy szándékosan megrongálják a gátat,

hogy így árasszák el a környező területeket.

Most elkezdődött az aknamentesítés, de már készülnek az Iszlám Állam tulajdonképpeni fővárosának, Rakkának az ostromára is.

Közben

a segélykonvojok továbbra sem jutnak el a rászorulókhoz,

hiába mérséklődött valamelyest az erőszak a biztonsági zónák létrehozása óta.

Staffan de Mistura az ENSZ szíriai különmegbízottja pedig bejelentette, hogy a biztonsági zónák csak ideiglenesek. Ezeket a zónákat pedig semmiképp nem lehet felhasználni katonai akció indítására, és nem jelenthetik Szíria felosztásának előzményét sem.

Jan Egeland norvég diplomata, aki tanácsadóként segíti a világszervezet humanitárius tevékenységét, ezzel kapcsolatban Genfben azt mondta: