Otthonában lőtték le az eltűntek után kutató édesanyát

Vágólapra másolva!
Fegyveresek öltek meg egy mexikói aktivistát, aki eltűntek után kutatott a drogbandák által uralt északi Tamaulipas szövetségi államban.
Vágólapra másolva!

Miriam Rodríguezre többször is rálőttek San Fernandó-i otthonában szerda éjjel, a mexikói anyák napján. A nőt kórházba vitték,

de a szállítás közben belehalt sebesüléseibe.

A mexikói nemzeti emberi jogi bizottság (CNDH) szerint a gyilkosság rámutatott arra, hogy a kormány képtelen garantálni a közbiztonságot az országban.

Az aktivista több mint 600, eltűnt hozzátartozójukat kereső, helyi családot képviselt.

Rodríguez 2014-ben kezdett eltűnt gyerekek után kutatni, miután elrabolták a lányát, Karent, akinek földi maradványaira végül San Fernandóban bukkant rá.

A nő hívta fel a hatóságok figyelmét a bűncselekmény elkövetőire is, akik a Zéták néven ismert drogbanda (Los Zetas) tagjai voltak.

Irving Barrios tamaulipasi ügyész azt mondta, a helyi hatóságok mindent megtettek Rodríguez biztonságáért,

a rendőrök naponta háromszor is járőröztek a háza előtt.

Azt is mondta, kilenc embert állítottak bíróság elé az aktivista lányának elrablása és meggyilkolása ügyében.

2016 év végén 30 ezer volt azoknak a száma, akik gyanús körülmények között tűntek el Mexikóban,

csak Tamaulipasban 5563 embert keresnek. A CNDH szerint sokan közülük a bandaháborúk áldozatává váltak. Az elmúlt évtizedben

több mint 100 ezer ember halt meg Mexikóban a drogkartellek közötti összecsapások miatt.

Erika Guevara Rosas, az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet Latin-Amerikáért felelős igazgatója Rodríguez halálhírére reagálva azt mondta: "Mexikó nagyon veszélyes hellyé vált azok számára, akik veszik a bátorságot, és az eltűntek keresésének szentelik életüket. A rémálom, amelyben részük van, mert nem tudják, hogy hol lehetnek a hozzátartozóik, és a veszély, amellyel hiánypótló munkájuk során szembenéznek, riasztó".

A történteket az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága is elítélte.