Megtalálták az utolsó békefenntartó holttestét is

Vágólapra másolva!
Egy keresztény lázadócsoport rajtaütött egy ENSZ-konvojon a Közép-afrikai Köztársaságban. A most megtalált holttest az ötödik kéksisakos áldozata a támadásnak - derült ki pénteki médiajelentésekből.
Vágólapra másolva!

Egy katona azonnal meghalt

Egy kambodzsai katona azonnal meghalt a keddi összecsapásokban, négy társát még egy ideig eltűntként kezelték. Három kambodzsai békefenntartó holttestét még kedden, egy marokkói katona holttestét viszont csak csütörtökön találták meg. A békefenntartókat vezető Jean-Pierre Lacroix is részt vesz pénteken az áldozatok gyászszertartásán a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában, Banguiban.

Egy keresztény milícia követhette el a támadást

Az ENSZ úgy tudja, hogy egy keresztény milícia, az anti-Balaka követte el a támadást a fővárostól mintegy 470 kilométerre keletre fekvő Bangassou közelében.

Nyolc lázadó meghalt, nyolc békefenntartó pedig megsebesült az összetűzésben.

4 éve folynak a harcok

A világ legszegényebb országai közé tartozó Közép-afrikai Köztársaságban

négy évvel ezelőtt szabadultak el az indulatok, miután muszlim fegyveresek, a korábbi Seleka muzulmán lázadószervezet tagjai megbuktatták az ország keresztény elnökét, amire válaszul a keresztény milíciák rátámadtak a muszlim kisebbségre.

Az összecsapásokban több ezren meghaltak. Kilencszázezer ember elmenekült a vérontás elől, amelynek Franciaország és az Afrikai Unió vetett véget az ENSZ Biztonsági Tanácsának jóváhagyásával.

A világszervezet mintegy 11 ezer békefenntartója most is azon van, hogy stabilizálja az országot.

A hét végén négy nemzetközi segélycsoport is bejelentette, hogy ideiglenesen visszavonja alkalmazottjait az ország középső részéről, mivel megszaporodtak ellenük a támadások.