Exit poll: a CDU kapta a legtöbb szavazatot

Észak-Rajna-Vesztfália, választás, 2017, Armin Laschet
Armin Laschet, a jobbközép Kereszténydemokrata Unió, a CDU tartományi miniszterelnök-jelöltje, a párt egyik alelnöke (j) így adta le a szavazatát
Vágólapra másolva!
Angela Merkel CDU-ja Észak-Rajna-Vesztfália tartományban is győzni tudott, maga mögé utasítva nagy ellenlábasa, Martin Schultz szociáldemokrata SPD-jét. A kancellár az őszi választásokra készülve nem csak ennek, hanem annak is örülhetett, hogy 2012-höz képest közel 10 százalékot erősödtek, miközben Schultzék majdnem ugyanennyit buktak. CDU-FPD koalíció jöhet.
Vágólapra másolva!

Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) kapta a legtöbb szavazatot a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartományban vasárnap tartott helyi törvényhozási (Landtag) választáson a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll) szerint.

Armin Laschet (j), a jobbközép Kereszténydemokrata Unió, a CDU tartományi miniszterelnök-jelöltje, a párt egyik alelnöke így adta le a szavazatát Forrás: MTI/AP//Federico Gambarini

A CDU a szavazatok 33 százalékát gyűjtötte össze. A Martin Schulz vezette szociáldemokrata párt (SPD) 31,5 százalékkal a második helyen végzett.

A CDU 6,7 százalékponttal erősödött a legutóbbi, 2012-es választáson elért 26,3 százalékhoz képest. A Martin Schulz vezette szociáldemokrata párt története legrosszabb eredményével végzett a második helyen.

Ez 7,6 százalékos gyengülés a 2012-es 39,1 százalékhoz viszonyítva. A választási részvételi arány a nem végleges adat szerint 65,5 százalékra emelkedett a 2012-ben regisztrált 59,6 százalékról.

A düsseldorfi Landtag harmadik számú ereje - és ez nagy eredmény - a liberális FDP 12,5 százalékkal. A negyedik a CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) 7,5 százalékkal. A Zöldek a szavazatok 6,2 százalékát szerezték meg az SPD koalíciós társaként. Ez ugyancsak kudarc, hiszen a támogatottságuk csaknem megfeleződött a 2012-es 11,3 százalékhoz képest. Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) 4,8 százalékot szerzett, vagyis éppen, hogy nem jutott be.

A tartományi kormány színe

A fejlemények következtében az Angela Merkel kancellár vezette kereszténydemokraták és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) koalíciója válthatja az SPD és a Zöldek kormányát. A 181 tagú tartományi gyűlésben a CDU 33 százalékos eredménnyel 66 mandátumhoz, az FDP 12,6 százalékos eredménnyel 25 mandátumhoz jut - legalábbis a 20 órai részeredmények szerint.

A tartományt legutóbb a 2005-2010-es ciklusban irányította a CDU és az FDP.

Ezt a ciklust leszámítva az utóbbi 50 évben mindig az SPD volt kormányon.

Az egyik oldalon siker, a másikon bukás

Pártja súlyos választási veresége miatt vasárnap lemondott minden tisztségéről Hannelore Kraft, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnöke, az SPD alelnöke és tartományi szervezetének vezetője.

Martin Schulz pártelnök-kancellárjelölt - aki az észak-rajna-vesztfáliai Würselen polgármestereként kezdte politikai karrierjét - elsimerte a szociáldemokraták vereségét. Mint mondta, a kudarc őt személyesen is mélyen megrázta. Az SPD Saar-vidék és Schleswig-Holstein után sorban a harmadik tartományi választást vesztette el.

Az, hogy a szociáldemokraták és a baloldali ökopárt koalíciója elveszítette többségét Németország legnépesebb tartományában, azért is fájhat különösebben, mert az észak-rajna-vesztfáliai választás volt az utolsó erőpróba a szeptemberi, szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás előtt, ahol Angela Merkel és Martin Schultz fog megbírkózni egymással.