Sebastian Kurz az Osztrák Néppárt új elnöke

Sebastian Kurz
Austria's Foreign Minister Sebastian Kurz attends an EU foreign affairs council at the European Council, in Brussels, on December 14, 2015. EU foreign ministers meet to discuss several issues including Ukraine, Libya and Iraq with diminishing expectation ministers will take a formal decision to extend economic sanctions on Russia for six months, as Italy pushes for a delay to Thursday’s EU leaders' summit. / AFP / EMMANUEL DUNAND
Vágólapra másolva!
Sebastian Kurz külügyminisztert választotta a kisebbik koalíciós partner Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetése a konzervatív párt új elnökének vasárnap este.
Vágólapra másolva!

Sebastian Kurz sajtótájékoztatóján elmondta: a pártvezetés egyhangúlag döntött mellette, egyúttal határoztak a párt megújulásáról is.

Sebastian Kurz lett az Osztrák Néppárt új elnöke. Forrás: AFP/Vano Shlamov

Továbbá arról tájékoztatott, hogy hétfőn találkozik Christian Kern osztrák kancellárral és

javasolni fogja az előrehozott választás megtartását.

Christian Kern osztrák kancellár egy vasárnapi interjúban utalt arra, hogy Ausztriában még az idén előrehozott választások lesznek. Kurz tervei szerint az előrehozott választásokat 2018 ősze helyett, idén kora ősszel rendezhetnék.

A ÖVP pártvezetés ezáltal támogatta Kurz által szombaton bemutatott feltételeket, amelyekkel vállalta a pártvezetői tisztséget. Ezek között szerepel, hogy

a pártelnök hatáskörébe tartozzanak a személyi döntések,

önállóan állíthassa össze pártja szövetségi választási listáját, önállóan választhassa meg a jövendő pártfőtitkár személyét, valamint kormányzati csapatát, nem pedig a pártelnökség határozata alapján, ahogyan ez eddig történt. Ezen felül szabad kezet kért bármilyen összetételű koalíciós tárgyalásokhoz, és a párt tartalmi vezetését is magának követelte.

A vasárnapi ülésen megállapodtak arról is, hogy a következő választáson Sebastian Kurz listája - az új néppárt (Liste Sebastian Kurz - die neue Volkspartei) néven fognak indulni.

A héten lemondott Reinhold Mitterlehner alkancellár, az ÖVP elnöke. Az alkancellár személyéről a vasárnapi pártülésen nem hoztak döntést.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) egyelőre nem reagált az új ÖVP elnök kinevezésére, az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint a szociáldemokrata pártelnök, Christian Kern osztrák kancellár hétfőn fogja ismerteti álláspontját.

Kern osztrák közszolgálati televízióban (ORF) nyilatkozva elmondta: tovább kívánja kormányozni az országot, hogy az utolsó hónapokban még megvalósítsa a kormányprogramot. Ugyanakkor kijelentette, hogy a kisebbségi kormányzást nem tekinti "életképes" opciónak.

Az osztrák kancellár szerint a két kormánykoalíciós párt között vége az együttműködésnek.

- jelentette ki , utalva pártja és a kisebbik koalíciós erő, a konzervatív néppárt (ÖVP) közötti kapcsolatra.

"Ausztriát nem fogom a káoszba taszítani" - válaszolta a kancellár arra a kérdésre, hogy a néppárti miniszterek elbocsátását kéri-e az államfőtől. Azt mondta, hogy egyeztetésre van szükség, melyik miniszter akar egyáltalán a kormányban maradni. Azonban azt is hangoztatta: amennyiben az ÖVP reformokat akar, akkor az SPÖ mellé áll. "Következetesen dolgozzuk végig a nyarat és azután foglalkozzanak a választási kampánnyal" - fogalmazott.

A kancellár kijelentette, hogy az elmúlt időszakban az SPÖ taktikai okokból már több alkalommal felmondhatta volna a koalíciós kormányzást, azonban ezt az ország iránti felelősségvállalása miatt nem tette. Hozzátette: az utóbbi időben az SPÖ is biztosan követett el hibákat.

Kern egyelőre arról nem akart nyilatkozni, hogy szívesen lenne-e tagja egy jövőbeni szociáldemokrata és néppárti koalíciós kormánynak. Azt azonban kijelentette, hogy az ellenzéki Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) való közös kormányzást nem tekinti kívánatosnak. Hangsúlyozta, hogy számára az ÖVP, az ellenzéki Zöldek és az ugyancsak ellenzéki liberális Neos párt az elsődleges tárgyalópartner.

Herbert Kickl az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) főtitkára álságosnak nevezte a Sebastian Kurz által támasztott pártvezetési feltételeket. A főtitkár szerint Kurz annyira szégyelli saját pártját, hogy egy új névvel akar elhatárolódni tőle. Kickl úgy vélte, hogy az ÖVP szabályzatának megváltoztatásával Kurz "nyíltan Erdogan török elnökhöz igazodik", ugyanis szerinte a pártelnökséget "egyszerű statiszta szerepébe degradálta".