Magyarország támogatja a líbiai határvédelmi missziót

2017.05.17. 12:16

A kormány egyetért a Líbiában szolgálatot teljesítő uniós határvédelmi misszió létrehozásáról szóló német-olasz javaslattal - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Emlékeztetett, először Orbán Viktor és a magyar kormány mondta ki, hogy az illegális bevándorlókat nem szabad beengedni Európába, hanem gyűjtőpontokba kell irányítani őket, hogy eldőljön, ki jöhet be Európába és ki nem.

A miniszter azt is hozzátette, a javaslat számtalan kritikát kapott, mostanra viszont a német és az olasz belügyminiszter sürgette a Líbiában szolgálatot teljesítő uniós határvédelmi misszió létrehozását. Áprilisig közel 42 500 illegális bevándorló érkezett Olaszországba, várhatóan pedig egyre többen fognak érkezni.

Szijjártó Péter kiemelte, ezzel csökkenthető Európában a terrorveszély, visszaszorítható az embercsempészet, a migránsoknak pedig nem kell az életüket kockáztatva, a tengeren át útra kelniük. Az ilyen döntések erősítik Európát - tette hozzá.

A Welt am Sonntag című német lapban vasárnap jelent meg, hogy Thomas de Maiziere német és Marco Minniti olasz belügyminiszter az EU-nak címzett felhívásban egy olyan határvédelmi rendszert javasol Líbia és Niger határára, melyben valamennyi tagállamnak részt kellene vennie.

KAPCSOLÓDÓ CIKK