Olaszországnak elege lett a szabálysértő civil szervezetekből

2017.05.17. 15:20

Lezárná az olasz kikötőket Nicola Latorre, az olasz szenátus védelmi bizottságának elnöke azok előtt a civil szervezetek előtt, amelyek nem működnek együtt a migránsok mentése során.

A védelmi bizottság elnökének elege lett azokból a civil szervezetekből, amelyek szembemennek az olasz hatóságokkal.

A szabályok szerint a Földközi-tengeren mentett migránsokat csak úgy lehet olaszországi partokra szállítani, ha a mentőhajón hatósági személy is jelen van. 

"Megértem, de nem osztom egyes civil szervezetek álláspontját, hogy nem akarnak hatósági személyt látni hajóikon" - mondta a szenátus védelmi bizottságának vezetője. Hatósági személynek mindig a közelben kell lennie a nyomozás érdekében.

Az olasz partiőrség segíti elhagyni a mentőhajót a Földközi tengerről kimentett menekülteknek Dél-SzicíliábanForrás: AFP/Marcello Paternostro

Tudatta, ha a máshol bejegyzett civil szerveztek nem működnek együtt a parti őrséggel, úgy saját országukba vigyék a migránsokat.

Nicola Latorre hangsúlyozta, hogy ugyanennyire fontos a civil szervezetek finanszírozásának átláthatósága, a szervezetek vezetőségében résztvevők, valamint a mentőhajók legénységének nyilvánosságra hozatalával. Ezt eddig egyedül a Save the Children, az Orvosok határok nélkül (MSF) és az SOS Méditerranée tette meg.