Fogyókúráznia kell a gyorsételeken elhízott makákónak

Uncle Fat, makákó, elhízás
Vágólapra másolva!
Fogyókúrára fogták a vadvédelmi szakemberek a turisták által hátrahagyott gyorséttermi ételeken és üdítőkön elhízott makákót.
Vágólapra másolva!

Az Uncle Fat (Dagi bácsi) néven elhíresült majomról áprilisban kerültek fel képek az internetre. Míg a kifejlett makákók rendszerint 9 kilósak,

az elhízott majom súlya ennek háromszorosa, mintegy 26 kilogramm.

"Nem volt egyszerű befogni, ő volt a csoportja vezetője, és mikor megpróbáltam elkapni, meg kellett küzdenem a csapattal, amely botokkal támadt rám" - mondta el Kacsa Phukem, az állat befogását vezető vadvédelmi szakember.

A majmot április 27-én sikerült befogni. Azóta sovány fehérjén, gyümölcsökön és zöldségeken él.

Uncle Fat rossz példája az egész csapatban ragadós volt: miközben a kisebb majmok szállították számára az ételeket, ő egy részét visszaosztotta a fiatal példányoknak. Állatorvosi vélemény szerint a 10-15 évesre becsült kövér majom kritikus állapotban van, magas a kockázata, hogy szívbetegség vagy cukorbetegség alakul ki nála.

De pár hónapos diéta után, ha egészségesnek találják, szabadon bocsátják.

A szakértő azt is mondta, érthető, hogy a turisták megsajnálják a majmokat, és etetni akarják őket, de nagyon fontos, hogy ne olyan ételt adjanak nekik, ami káros az egészségükre, mint a gyorsételek és az üdítők.