Erőszakos migránsok elüldözték a nőket Párizs belvárosából

FRANCE - EUROPE - MIGRANTS Horizontal
An Afghan migrant waits at the entrance of a migrant and refugee camp near Porte de la Chapelle, northern Paris, on April 19, 2017. / AFP PHOTO / GEOFFROY VAN DER HASSELT
Vágólapra másolva!
Több cikk is megjelent az utóbbi napokban, hetekben a párizsi Chapelle-Pajol negyedről a francia újságokban. Itt a nők délután 5 óra után szó szerint nem mernek kimenni az utcára, mert a férfiak terrorizálják őket. Vagy leköpik őket, megvetésük jeleként, vagy pedig megfogdossák a feneküket – így a tetszésüket fejezik ki. 
Vágólapra másolva!

A La Chapelle metrómegálló Párizs belvárosában van. A metró itt nem a föld alatt, hanem a föld felszínén jár, magasvasútként. A metrómegálló déli oldalán a valaha élt egyik legnagyobb színházi rendező, Peter Brook színháza van (már nem ő igazgatja, de a darabjait még játsszák), a Théatre des Bouffes du Nord, a francia és egyetemes kultúra egyik központja. Év elején egyébként Gérard Depardieu játszott ebben a színházban. A megálló északi oldalán, tehát 50 méterre a Bouffes du Nord-tól kezdődik a Chapelle-Pajol negyed, ami az elmúlt egy-két évben Párizs talán legrémesebb részévé vált. Mivel a metró (magasvasút) alatt egy illegális migránstábor alakult ki, a negyedet megszállták a muszlim férfiak. A migránstábort ugyan néhány hónapja felszámolták, de nagyon sokan ottmaradtak a közelben, és kapualjakban, buszmegállókban élnek. Ráadásul nem messze van egy kisebb befogadótábor, onnét kijárnak a migránsok, és belekötnek a nőkbe. Naponta 50-75 migráns érkezik a befogadóállomásra. La Chapelle egyébként két metrómegállóra van az egyik legszebb és turisták által leginkább látogatott párizsi környéktől, a Montmartre és a Sacré-Coeur történelmi negyedétől.

Egy afgán férfi idén áprilisban a közeli sátortáborban Forrás: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt

A chapelle-i kávézókban egyszerűen nincsenek nők. Ennek két oka van. Egyrészt, a férfiak üvöltözni kezdenek velük, hogy nő létükre mit keresnek egy kávézóban. Ez még a jobbik eset. A rosszabbik, ha elkezdik őket fogdosni. A Le Figaro hosszabb riportot közölt ott élőkkel nőkkel. Egyikük arról beszélt, hogy a migránsválság óta még inkább elviselhetetlen a helyzet. Egy másik nő szerint egy dzsellabába (muszlim vallási viseletbe) öltözött férfi megtámadta, hogy miért öltözik kihívóan. Azt üvöltötte, hogy vajon a pasid tudja, hogy így jársz? Az volt a nő bűne, hogy nőiesen öltözött – ez arrafelé tényleg merészségnek számít. A Le Figaro szerint a nők – amennyiben arrafelé merészkednek – inkább melegítőben közlekednek, hogy csúnyábbnak, elhanyagoltabbnak tűnjenek. Egy harmadik nő pedig azt mondta, hogy retteg hazamenni, volt, hogy 40 migráns mászkált a bejárati kapu mellett, mert éppen akkor volt az utcában jótékonysági ételosztás. Azt mondja, hogy ő szerencsés, mert a szomszéd házban már kapu sincs, pontosabban, betörték.

Forrás: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt

A Le Figaro arról ír, hogy öt óra után a nők úgy járnak haza a munkából, hogy egy metrómegállóval hamarabb leszállnak, fognak egy taxit, és úgy mernek csak hazamenni. Azt írják: öt után olyan zónává alakul a környék, ahol nincsenek jogok. Mindennaposak a rablások, a nők fogdosása, a drogkereskedés. És a kerület polgármesteri hivatala sem segít sokat.