Manchesteri terror: őrizetben egy férfi, 8 éves kislány is a halottak közt

Terror Manchesterben robbantás
A man carries a young girl on his shoulders near Victoria station in Manchester, northwest England on May 23, 2017. Twenty two people have been killed and dozens injured in Britain's deadliest terror attack in over a decade after a suspected suicide bomber targeted fans leaving a concert of US singer Ariana Grande in Manchester. / AFP PHOTO / Oli SCARFF
Vágólapra másolva!
Őrizetbe vettek a brit rendőrök egy 23 éves férfit az előző éjjel a Manchester Arenában elkövetett öngyilkos terrortámadással kapcsolatban. A The Independent azt írta, az öngyilkos terroristát Salman Abedinek hívták. A brit hatóságok sorra hozzák nyilvánosságra az áldozatok nevét, köztük van egy 8 éves kislány is. 22 ember halt meg, 59 ember megsebesült. A terrortámadást az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára. Theresa May brit miniszterelnök szerint a biztonsági szolgálatok tudják, hogy ki követte el az öngyilkos merényletet, de ezt a nyomozás jelenlegi szakaszában még nem fedhetik fel. London védelmét megerősítették. 
Vágólapra másolva!
Forrás: AFP/Oli Scarff

A manchesteri rendőrség a Twitteren közölte, hogy őrizetbe vettek egy 23 éves férfit Manchester déli részében. A brit kormányfő a válsághelyzeti tanácskozó testület, a COBRA értekezlete utáni sajtótájékoztatón elmondta: a rendőrség és a biztonsági szolgálatok meggyőződése szerint

egyetlen merénylőről van szó,

de folyik a vizsgálat annak kiderítésére is, hogy a terroristát segítette-e valaki.

A The Independent azt írta,

terrorista neve: Salman Abedi.

A férfi letartóztatásáról korábban csak annyit árultak el, hogy a Whalley Range és Fallowfield körzetekben elfogatóparancsok alapján jártak el, és ellenőrzött robbantást hajtottak végre.

A Manchester Evening News hírportálja arról számolt be, rendőrök szálltak meg egy fallowfieldi házat, itt történt az

ellenőrzött robbantás.

Az egyik szemtanú szerint 20 állig felfegyverzett rendőrt látott. A lap szemtanúkra hivatkozva arról számolt be, hogy egy másik lakásba is behatoltak fegyveres rendőrök Whalley Range-ben.

A hétfő esti robbantásban huszonkét ember életét vesztette, ötvenkilenc megsebesült Forrás: AFP/Oli Scarff

A rendőrség őrizetbe vett egy másik férfit is az észak-angliai nagyváros központjában található Arndale bevásárlóközpontban, amelyet rövid időre kiürítettek, de „a nyomozás elsődleges adatai szerint a férfinak nincs köze” a Manchester Arenában elkövetett robbantáshoz – közölték.

Marad a terrorkészültség

Az áldozatok nemzetiségét egyelőre nem közölték. A sebesülteket ápoló intézmények nyilatkozataiból az derül ki, hogy sokan még nincsenek túl az életveszélyen, a halálos áldozatok száma növekedhet. Theresa May hozzátette: továbbra is a második legmagasabb terrorkészültségi szint érvényes Nagy-Britanniában, de a belső elhárítás – MI5 – kötelékében működő egyesített terrorizmuselemző központ (JTAC), amelynek hatáskörébe tartozik a javaslattétel a készültségi szint módosítására, folyamatosan tanulmányozza a helyzetet.

A robbanás Ariana Grande amerikai énekesnő telt házas koncertjének végén történt a 21 ezer férőhelyes, fedett Manchester Arena bejárati csarnokában, a jegypénztárak közelében. A koncertről távozó tömegben a házi készítésű pokolgéppel végrehajtott robbantás után pánik tört ki. A rendezvényen nagyon sok fiatal volt, köztük gyerekek is. A hatóságok kedd délután közölték, hogy az áldozatok egyike egy nyolcéves kislány. Az Iszlám Állam dzsihádista szervezet – a szócsövének számító Aamák hírügynökségen keresztül – kedden kora délután jelentkezett a manchesteri robbantás elkövetőjeként.

Theresa May brit miniszterelnök nyilatkozik a manchesteri terrortámadásról a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. előtt Forrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Az éjszaka

több mint 400 rendőr dolgozott a terrortámadás körülményeinek felderítésén

és a helyszín biztosításán. Londonban hajnalban összeültek a Scotland Yard terrorelhárító szolgálatának szakértői és a brit belügyminisztérium illetékesei, hogy megvitassák a hatósági válaszintézkedéseket.

Több a rendőr az utcákon

Több rendőr járőrözik Londonban, a Scotland Yard megerősítette a város védelmét. Ez azt jelenti, hogy kisebb rendezvényeken, forgalmas utcákon is számítani kell a rendőrök jelenlétére.

Nincs kampány

Theresa May és Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt vezetője bejelentette, hogy a választási kampányt „további rendelkezésig” felfüggesztik. A Skót Nemzeti Párt (SNP) szintén jelezte, hogy a Manchesterben történtek után elhalasztja választási programjának keddre tervezett ismertetését. Nagy-Britanniában június 8-án tartanak előrehozott parlamenti választásokat.

Merkel kiállt Nagy-Britannia mellett

Részvétét fejezte ki brit partnereinek és az áldozatok hozzátartozóinak Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és a magyar pártok is.

Angela Merkel német kancellár közleményében leszögezte: Németország kiáll Nagy-Britannia mellett, és tovább folytatja a küzdelmet a terrorizmus ellen. Frank-Walter Steinmeier államfő közleményében azt írta, hogy

megrázták a „gyilkos merényletről” szóló hírek,

és „ezekben a tragikus pillanatokban különösen szoros a brit néphez fűződő kapcsolatuk”.

„Gyalázatos cselekmények”

Emmanuel Macron francia államfő bejelentette, hogy a francia kormány Nagy-Britanniával együtt folytatja küzdelmét a terrorizmus ellen. Édouard Philippe francia miniszterelnök „a leggyávább terrorizmusnak” minősítette a robbantást, különös tekintettel arra, hogy szándékosan gyermekeket vettek célba. A merénylet áldozatainak tiszteletére Párizsban kedd éjféltől lekapcsolják az Eiffel-torony fényeit. Tisztelegtek a merénylet áldozatai előtt a cannes-i filmfesztivál résztvevői is.

A világ vezetői elítélték a borzalmas támadást Forrás: AFP/Paul Ellis

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kijelentette: mélyen megrázta, hogy a terrorizmus ismét félelmet akar gerjeszteni ott, ahol örömnek kell lennie. „A gyáva támadások csak tovább erősítik elkötelezettségünket, hogy együtt dolgozzunk az ilyen gyalázatos cselekmények elkövetőinek legyőzésén” – fogalmazott.

Trump: Gonosz vesztesek

Vlagyimir Putyin orosz elnök táviratban fejezte ki mély részvétét a terrormerénylet miatt, és „megerősítette készségét a terrorellenes együttműködés növeléséhez a brit partnerekkel”.

Andrzej Duda lengyel államfő részvétnyilvánító levelében azt hangsúlyozta, hogy a terrorizmus a civilizációnkat érő halálos kihívás, és közösen kell fellépni az európai értékek védelmében.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és a közel-keleti térségben tárgyaló Donald Trump amerikai elnök is kemény szavakkal ítélte el a robbantást.

Trump „gonosz veszteseknek” nevezte a terroristákat.

„Nem nevezném szörnyeknek őket, mert szeretnék ezt a kifejezést... Mostantól fogva veszteseknek hívom őket, mert azok: lúzerek, és ha többen is lesznek, akkor is csak vesztesek” – hangsúlyozta az amerikai elnök.