Donald Trump: együttes erővel meg fogjuk nyerni a terrorizmus elleni harcot

Horizontal
US President Donald Trump delivers a statement on Syria from the Mar-a-Lago estate in West Palm Beach, Florida, on April 6, 2017. Trump ordered a massive military strike against a Syria Thursday in retaliation for a chemical weapons attack they blame on President Bashar al-Assad. A US official said 59 precision guided missiles hit Shayrat Airfield in Syria, where Washington believes Tuesday's deadly attack was launched. / AFP PHOTO / JIM WATSON
Vágólapra másolva!
Borzalmas helyzetben vagyunk, de együttes erővel meg fogjuk nyerni a terrorizmus elleni harcot - mondta Donald Trump amerikai elnök a Charles Michel belga kormányfővel folytatott tárgyalásán szerda este Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

Donald Trump amerikai elnök szerdán érkezett meg Brüsszelbe, és a repülőtérről egyenesen a királyi palotába ment, ahol Fülöp belga király és Matild királyné rövid fogadási ünnepsége után egyeztetést kezdett Michellel, akivel elsősorban a terrorizmus kérdését vitatta meg.

Trump szerint mikor olyan tragikus eseményeknek vagyunk szemtanúi, mint az e heti manchesteri robbantás, akkor tudatosul, milyen fontos is megnyerni a harcot a terroristák ellen.

– mondta az elnök.

Charles Michel azt mondta az ülés után, hogy fontos és érzékeny témák kerültek szóba a

"szívélyes, tiszteletteljes és rendkívül közvetlen" találkozón, amely "tabuk nélkül, a diplomáciai nyelvezet mellőzésével" zajlott.

Donald Trump a NATO-tagországok állam- és kormányfőinek csütörtöki csúcstalálkozójára érkezett Brüsszelbe Forrás: AFP/Jim Watson

Kijelentette, a terrorizmus elleni harc mellett a gazdasági kapcsolatok, a szabadkereskedelem, a multilateralizmus, az Európai Unió, a párizsi klímaegyezmény és a védelempolitikai tehermegosztás kérdéseiről egyeztettek a tervezettnél hosszabban.

Amerikai részről Rex Tillerson külügyminiszter és Herbert McMaster nemzetbiztonsági főtanácsadó vett még részt a tanácskozáson, a belga miniszterelnököt pedig Didier Reynders külügy- és Steven Vandeput védelmi miniszter kísérte el. Matild királyné eközben bemutatta Melania Trumpnak, az amerikai first lady-nek az eltűnt és szexuálisan bántalmazott gyermekek támogatására alakult, Child Focus nevű belga szervezet tevékenységét.

A helyszínen magas fokú volt a biztonsági készültség, a királyi palota körül kordonokat emeltek, a levegőben helikopterek köröztek. A belga fővárosban számos metróállomást lezártak csütörtök délutánig, illetve korlátozták az autók, a villamosok és a buszok közlekedését. Donald Trump a NATO-tagországok állam- és kormányfőinek csütörtöki csúcstalálkozójára érkezett Brüsszelbe, előtte azonban az uniós vezetőkkel is találkozni fog.