A terrorizmus elleni küzdelemről fogadtak el nyilatkozatot a G7-ek

TUSK, Donald; ABE, Sindzó; MERKEL, Angela; JUNCKER, Jean-Claude; TRUDEAU, Justin; GENTILONI, Paolo; MACRON, Emmanuel; TRUMP, Donald; MAY, Theresa
Taormina, 2017. május 26. Csoportkép a világ legfejlettebb államainak vezetőit tömörítő G7 csoport kétnapos csúcstalálkozóján részt vevő politikusokról a szicíliai Taorminában 2017. május 26-án. Balról-jobbra: Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár, Donald Trump amerikai elnök, Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök, Emmanuel Macron francia elnök, Abe Sindzó japán miniszterelnök, Theresa May brit kormányfő és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. (MTI/EPA/Ettore Ferrari)
Vágólapra másolva!
A terrorizmus elleni küzdelemről szóló nyilatkozatot fogadtak el pénteken a világ hét iparilag legfejlettebb országainak (G7) vezetői a szicíliai Taorminában válaszul a manchesteri robbantásos merényletre.
Vágólapra másolva!

– mondta Paolo Gentiloni olasz kormányfő. Theresa May brit miniszterelnök köszönetet mondott a támogatásért.May azt is mondta fontos, hogy a G7-ek bizonyították elkötelezettségüket a terrorizmus elleni harcban.

Az olasz miniszterelnök által ismertetett nyilatkozat szerint

a terrorizmus és az erőszakos radikalizmus egyaránt sújtotta a G7-ket és a világ minden térségét országtól, nemzetiségtől vagy meggyőződéstől függetlenül. Ezért az ellene való fellépés továbbra is elsőrendű a G7- csoport számára.

A közös állásfoglalás szerint a csúcstalálkozó résztvevői egységesen elkötelezettek az állampolgárok biztonsága, értékeik és életvitelük teljes mértékű megőrzése iránt. Az állam- és kormányfők a lehető legerőteljesebben kívánnak fellépni a terroristák, valamint az őket támogatók azonosítására, megfékezésére és felelősségre vonására.

A 15 pontból álló dokumentum szerint magasabb szintre kívánják emelni a terrorizmus elleni küzdelmet, miután a manchesteri merénylet rámutatott, hogy az erőfeszítések megkétszerezésére van szükség. Ezért a G7-ek kötelezettséget vállalnak a terrorista akciók megelőzésére.

A G7-ek felhívták a figyelmet arra is, hogy a terroristák visszaélnek az internettel, ami kezükben félelmetes eszközzé vált. Ezért felszólították az internet-szolgáltatókat és a közösségi oldalak működtetőit, hogy lépjenek fel a terrorista tartalmakkal szemben.

Csoportkép a világ legfejlettebb államainak vezetőit tömörítő G7 csoportról Forrás: MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari

A világ vezető politikusai bejelentették, hogy a terrorizmus ellenes küzdelemről a G7-ek belügyminiszterei hamarosan újabb találkozót tartanak. Paolo Gentiloni a párizsi klímaegyezményről szólva közölte, hogy Donald Trump amerikai elnök továbbra sem támogatja azt. "Van egy nyitott kérdés, és ez az Egyesült Államok álláspontja a párizsi klímaegyezménnyel kapcsolatban. Mindenki más teljes támogatásáról biztosította a megállapodást" - mondta. Biztosak vagyunk abban, hogy a hazai vitákat követően az Egyesült Államok is támogatni fogja az egyezményt - tette hozzá.

Klíma-kérdés

Paolo Gentiloni a párizsi klímaegyezményről szólva közölte: „Biztosak vagyunk abban, hogy a hazai vitákat követően az Egyesült Államok is támogatni fogja az egyezményt". Theresa May brit miniszterelnök szerint kiváló vita zajlott a klímaegyezményről, az amerikai fél tudja, mennyire fontos ez, és most mérlegel.

Az amerikai elnök gazdasági tanácsadója, Gary Cohn úgy fogalmazott, hogy Trump klímaváltozással kapcsolatos nézetei a G7-ekkel folytatott párbeszédet követően változóban vannak. „Trumpnak változnak a nézetei. Azért jött ide, hogy tanuljon. Nézetei változóban vannak, ahogy annak történnie kell" – mondta a tanácsadó.

A csúcstalálkozó szombaton ér véget. A csúcs ellen nagyszabású tüntetést terveznek, amelyre mintegy 3 ezer résztvevőt várnak, közöttük környezetvédőket is. Szicília partjait hadihajók ellenőrzik, a csúcs napjaiban a migránsokat szállító mentőhajók sem köthetnek ki. Az 1975-ben alakult G7-csoportnak Franciaország, Németország, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Japán és Olaszország, továbbá az 1986-ban csatlakozott Kanada a tagja.