Meghalt az osztrák külügyminiszter, aki Horn Gyulával közösen átvágta a szögesdrótot

2017.06.01. 20:29

Elhunyt Alois Mock, Ausztria volt külügyminisztere, egykori alkancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) korábbi vezetője. Az osztrák konzervatív politikus 82 éves korában hosszú betegség után halt meg csütörtökön.

Alois Mock 1989. június 27-én Horn Gyula akkori magyar külügyminiszterrel a világ számos országából érkezett újságírók előtt az osztrák-magyar határon, Sopronnál jelképesen is átvágták az akkor már bontás alatt álló, évtizedeken keresztül Európa hidegháborús megosztottságát szimbolizáló vasfüggönyt.

Alois Mock osztrák külügyminiszter és Horn Gyula külügyminiszter bontják Sopron határában húzódó műszaki határzárat, azaz a Vasfüggönyt 1989. június 27-énForrás: MTI/Matusz Károly

Mock 1987-től 1995-ig volt Ausztria külügyminisztere. Országa ez idő alatt, 1994-ben lett az Európai Unió tagja.

Az Alsó-Ausztriából származó politikus számos más magas tisztséget is betöltött, 1987 és 1989 között alkancellár, 1978-tól 1987-ig az ÖVP frakcióvezetője, 1978-től 1989-ig az ÖVP elnöke, 1969-ben egy éven át pedig oktatási miniszter volt.

Az utóbbi években a nyilvánosságtól visszavonulva élt.

Európaiságát méltatták

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter, az ÖVP elnöke közleményében azt írta, hogy Ausztria egy felelősségteljes embert, egy meggyőző személyiséget és egy kiemelkedő osztrák és európai politikust vesztett el.
Alexander Van der Bellen államfő és Christian Kern kancellár méltatta Mock európaiságát, kiemelve, hogy bevezette az országot az Európai Unióba.

"Mock európai és nemzetközileg elkötelezett kereszténydemokrata volt, érdemei páratlanok" - méltatta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a csütörtökön elhunyt osztrák politikust.

Juncker szerint Mock halálával az európai integráció egyik rendíthetetlen támogatóját és elkötelezett védelmezőjét vesztették el. A bizottság elnöke aláhúzta: Európa és Ausztria egyaránt nagyon sok mindent köszönhet az osztrák politikusnak. Egyúttal méltatta Mock előrelátó európapárti tetteit és gondolkodását.

A Die Presse című osztrák napilap méltatásában hangsúlyozta Alois Mock kiemelkedó szerepét az Európai Unióhoz való osztrák csatlakozás megvalósulásában.

"1994-ben mintegy nyolcvan órás tárgyalási maratont követően sikerült elérni az osztrák delegációnak az EU-ba való belépésről szóló megegyezést" - emlékezett vissza a lap, amely szerint ez Mock életének egyik legfontosabb pillanata és legnagyobb teljesítménye volt. volt.

A Die Presse megemlékezett a vasfüggöny átvágásáról is. Idézte az egykori külügyminisztert, aki ezzel kapcsolatban az egyesült Európáról szóló álmok megvalósulásáról beszélt.

A Der Standard című lap Mockot olyan igazi európaiként jellemezte, aki - mint fogalmazott - Kelet-Európával együtt gondolkodott és soha nem hagyott fel a meggyőzés politikájával.