Mégis indul ügyészségi vizsgálat a francia miniszter ügyében

Vertical (FILES) This file photo taken on April 18, 2017 shows French General Secretary of the En Marche ! movement, Richard Ferrand posing during a photo session in Paris. 
French prosecutors said on June 1, 2017 they were opening a preliminary investiga
Richard Ferrand
Vágólapra másolva!
A francia igazságszolgáltatás bejelentette csütörtökön, hogy mégis indít előzetes eljárás Richard Ferrand területfejlesztési miniszter egy korábbi ingatlanfejlesztési ügyében.
Vágólapra másolva!

Az illetékes, bresti ügyészség az ügy kivizsgálását a helyi rendőrségre bízta, de nem nevezett ki vizsgálóbírót, így a minisztert egyelőre nem gyanúsították meg. Az előzetes vizsgálat megindítása várható volt, miután az Anticor korrupcióellenes egyesület szerdán feljelentést tett bizalommal való visszaélés gyanújával ismeretlen tettes ellen. Ezt követően - feltehetően a meginduló eljárásról már tudva - biztosította támogatásáról szerdán Emmanuel Macron államfő a minisztert, és kormányát szolidaritásra kérte.

Richard Ferrand Forrás: AFP/Joel Saget

A Le Canard enchainé című szatirikus hetilap egy héttel ezelőtt leplezte le, hogy Richard Ferrand, a Brest városában működő Mutuelles de Bretagne nevű biztosítótársaság vezetőjeként (1998-2012) azt javasolta 2011-ben a cég igazgatótanácsnak, hogy az élettársa tulajdonában lévő egyik ingatlant vegye bérbe. Az ügyvédként dolgozó nő az előzetesen megkötött bérleti szerződésnek köszönhetően tudott hozzájutni egy 580 ezer euró értékű tulajdonhoz. Utóbb az is kiderült, hogy Ferrand képviselőként

négy hónapig a fiát foglalkoztatta minimálbéren parlamenti asszisztenseként,

amikor a posztot állandóan betöltő ember betegszabadságon volt.

A hírt követően a bresti ügyészég pénteken megvizsgálta az ügyeket, de nem indított előzetes eljárást, mert nem talált törvénytelenségre utaló gyanút. A vádhatóság csütörtökön viszont azt közölte, hogy a feljelentésben érkezett újabb elemek alapján bízta meg a rendőrséget a vizsgálat lefolytatására az ingatlanfejlesztési ügyben.

Nem mond le

Az Anticor feljelentése "Richard Ferrand-t célozza, de a Mutuelles de Bretagne igazgatótanácsának a tagjait is, valamint a tranzakció kedvezményezettjét, Ferrand élettársát" - olvasható az egyesület közleményében. "Minden törvényes, nyilvános és átlátható, amit a szakmai pályámon tettem" - mondta szerdán Richard Ferrand a France Inter közrádióban, és kizárta, hogy az ellenzék többszöri felszólítására lemond.

A volt szocialista politikus

Emmanuel Macron egyik legközelebbi munkatársának számít,

az általa alapított En Marche (Lendületben!) nevű politikai mozgalomnak volt a főtitkára az elnökválasztási kampányban.

Kínos ügy

A leleplező információk a június 11-i és 18-i kétfordulós nemzetgyűlési választások előtt kerültek napvilágra, ezeken Emmanuel Macronnak elengedhetetlen lenne az abszolút többség megszerzése a reformprogramjának beindításához. Az ügy azért kínos a két hete kinevezett új kormány számára, mert a családtagjainak tisztázatlan parlamenti foglakoztatása miatt az elnökválasztásba belebukott, konzervatív Francois Fillon botrányát követően éppen most készít elő a közélet erkölcsössé tételéről egy törvényjavaslatot az új nemzetgyűlés számára. A törvénytervezet ismertetését Francois Bayrou igazságügyi miniszter előrehozta, és már csütörtök délután bemutatja a sajtónak.