Több mint 700 millió gyereknek nincs gyerekkora

Nigeria refugee
On 12 August 2016, Kore Jide 25yrs, an Internal Displaced Person (IDP) brings her son Baba Gana Modou 11months, for Severe Acute Malnutrition (SAM) treatment at one of the health centers UNICEF is supporting in Banki IDP camp, Borno state, northeast Nigeria. Now in his third week of SAM treatment Baba Gana weight has moved up from 3.5kg to 5kg and his mid upper arm circumference currently 10.3cm from 8.5cm.Banki is one of the newly accessible area UNICEF is offering humanitarian assistances with other partners. Daily the health center in Banki attends to 86-98 clients. UNICEF estimates that 244,000 children will suffer from Severe Acute Malnutrition this year in Borno state alone. UNICEF with other partner is giving succor to the humanitarian crisis facing the IDP by supporting health clinic, providing mainly treatment for malaria, respiratory infections and diarrhoea, as well as screening children for malnutrition and providing treatment for malnourished children. UNICEF is repairing and upgrading boreholes so people have access to safe water and building latrines to help prevent disease. Child Protection teams are also working to register children who have become separated from their families, to find carers who are able to look after them temporarily and to begin the process of trying to trace their families.
Vágólapra másolva!
A Save the Chidren (Mentsük meg a Gyerekeket) nevű jótékonysági szervezet szerint legalább 700 millió gyerek él hátrányos helyzetű közösségekben. A betegségek, az alultápláltság, valamint a háborúk miatt gyakorlatilag nincs gyerekkoruk.
Vágólapra másolva!

A 700 millió gyerek többsége (ami a világ gyerekeinek 25 százaléka) olyan közösségekben él, ahol

nincs megfelelő egészségügy, oktatás és technológia.

Ezek közül a gyerekek közül sokan szegények és diszkriminálják őket, nem lehet rendes gyerekkoruk – mondta Helle Thorning-Schmidt, a Save the Children nemzetközi vezetője.

A legnehezebb helyzetben Nyugat- és Közép-Afrikában vannak a gyerekek. A Save the Children a „Gyerekkor vége" nevű listáján 172 országot rangsorolt, Afrika adja a lista utolsó 10 országát. A legjobb országok közé tartozik, vagyis a lista elején van Norvégia, Szlovénia és Finnország, Németország a tizedik.

Forrás: © UNICEF/UN028423/Esiebo/© Notice: UNICEF photographs are copyrighted and may not be reproduced in any medium without written permission from authorized/© Unicef/Un028423/Esiebo

A szervezet szerint sokan szenvednek a diszkriminációtól, mert lányok, menekültek, vagy etnikai vagy vallási kisebbséghez tartoznak. Arra sürgetik a jelentésükben levő országokat, hogy mielőbb tegyenek valamit a megkülönböztetés ellen, és gyűjtsenek adatokat a gyerekek helyzetéről - írja a Deutsche Welle.

Soumya Chattopadhyay, a Tengerentúli Fejlesztési Intézet (Overseas Development Institute) vezető kutatója szerint több adatra van szükség a népesség különösen sebezhető szegmenseiről.

A Save the Children azt mondta, a szexuális erőszak és az emberkereskedelem is tényezők lettek volna a lista megalkotásakor, ha lett volna erre vonatkozóan elég adatuk.

A Fenntartható Fejlődési Célok (Sustainable Development Goals), amelynek célja, hogy 2030-ra véget vessenek az extrém szegénységnek és az egyenlőtlenségnek, azt tűzte ki célul, hogy elsőként azokon kell segíteni, akiknek erre a legnagyobb szükségük van.

Thorning-Scmidt szerint esély sincs ezeknek a céloknak az elérésére,

amíg a gyerekkorhoz való alapvető jog nem védett.

A Közép-afrikai Köztársaságban, Maliban és Nigériában (azokban az országokban, ahol katonai erőszak és tömeges áttelepítések vannak)

10-ből legalább 1 gyerek meghal, még mielőtt betöltené az ötéves kort.

Finnországban 500-ból 1 gyerek hal meg ötéves kora előtt.

A magas halálozást főleg a betegségek, az alultápláltság, a szegényes egészségügyi ellátás, valamint a bombák és golyók okozzák.