Már a török miniszterelnökig ér a Gülen-féle puccs

Binali Yildirim, Recep Tayyip Erdoğan, Törökország
Isztambul, 2017. április 10. Binali Yildirim török miniszterelnököt (b) és Recep Tayyip Erdogan török államfőt ábrázoló óriási kampányplakát előtt fényképeznek egy nőt Isztambulban 2017. április 14-én. Törökországban április 16-án alkotmánymódosító népszavazáson döntenek az elnöki rendszer esetleges bevezetéséről, amely a mindenkori török államfő jogkörének bővítésével járna a parlament hatalmának rovására. (MTI/EPA/Sedat Suna)
Vágólapra másolva!
Továbbra is zajlanak a tisztogatások Törökországban a tavalyi puccskísérlettel összefüggésben, az állami retorziók egyre magasabb szintekre érnek fel. Legfrissebben a török miniszterelnök egyik főtanácsadóját és feleségét tartóztatták le azzal a gyanúval, hogy Fethullah Gülen hitszónok mozgalmát segítették.
Vágólapra másolva!

Letartóztatták Binali Yildirim török miniszterelnök egyik főtanácsadóját szombaton azzal a gyanúval, hogy a tavalyi puccskísérlet kitervelésével vádolt Fethullah Gülen hitszónok mozgalmához tartozik - jelentette a török média. Az Anadolu hírügynökség azt írta, hogy az egyébként amerikai száműzetésben élő vallási vezetővel való összejátszás miatt Birol Erdem főtanácsadót és feleségét Ankarában kapcsolták le a hatóságok a fővárosi ügyész utasításra.

Erdem 2011 és 2014 között igazságügyi miniszterhelyettes volt, így ő az egyik legmagasabb rangú tisztségviselő, akit a tavaly július 15-i hatalomátvételi kísérlettel összefüggésben vád alá helyezhetnek.

A Sabah című kormányközeli lap úgy tudja, a főtanácsadót azzal gyanúsítják, hogy támogatta Gülenhez közel álló bírók előmenetelét. A Hürriyet című lap pedig úgy értesült, hogy az igazságszolgáltatás már tavaly tanúként hallgatta ki Erdemet a Gülen támogatói elleni nyomozás során.

Binali Yildirim miniszterelnök (b) körei is gyanúsak Recep Tayyip Erdogan török államfőnek Forrás: MTI/EPA/Sedat Suna

A sikertelen puccs óta közel 50 ezer embert tartóztattak le, és több mint 100 ezret bocsátottak el vagy függesztettek fel a munkavégzés alól Törökországban. Főleg a rendvédelmi erők tagjait, a pedagógusokat és bírókat érintik az állami retorziók.