Migránsokon viccelődött a francia elnök

Emmanuel Macron
French president-elect Emmanuel Macron greets supporters as he arrives to deliver a speech in front of the Pyramid at the Louvre Museum in Paris on May 7, 2017, after the second round of the French presidential election. Emmanuel Macron was elected French president on May 7, 2017 in a resounding victory over far-right Front National (FN - National Front) rival after a deeply divisive campaign. / AFP PHOTO / Eric FEFERBERG
Vágólapra másolva!
Bretagne-ban nézett szét az új francia elnök, a tavaly megbukott szocialista gazdasági miniszter, Emmanuel Macron. A centristának nevezett mozgalmával a választást megnyerte, és azóta is sokszor beszélt arról, hogy mennyire egyetért Angela Merkel migránspolitikájával. És általában baloldali, liberális gondolatokat fogalmaz meg. Bretagne-i útján kiderült, hogy nem feltétlenül gondol mindent komolyan.
Vágólapra másolva!

Morbihannál hajózott éppen Macron, és egy őrhajó kapitányával osztotta meg a gondolatait. A CROSS nevű egység kapitányával beszélgetett, az ő feladatuk egyrészt a bajbajutottak kimentése, másrészt a partszakasz felügyelete is. Észrevett egy hajót, majd azzal kezdett viccelődni, hogy az kwassa-kwassa-e vagy sem, majd szóba hozta viccelődve, hogy azokkal szoktak a Comore-szigeteknél menekülni a migránsok (a Comore-szigetek Kelet-Afrikában van), és hogy mennyire tekinthetőek azok halászhajónak, vagy sem. Nemcsak a hajó kapitánya, de a közelben levő külügyminisztere is érezte, hogy ízléstelen viccelődni voltaképpen a comore-i vízbe fulladt migránsokkal, mert hogy az elmúlt években összesen 12 ezer comore-i halt meg így. A francia közgondolkodásban fontos és érzékeny helyet foglal el a comore-iak sorsa.

Az egyik (egyébként zöldpárti) volt miniszter azt mondta: ha Nicolas Sarkozy mondott volna ilyen gusztustalanságot elnöksége idején, az internet már régen felrobbant volna, és Sarkozy lemondását követelik.

Így, hogy a médiakedvenc Macron mondott egy ostoba viccet, sokkal kevesebb újság foglalkozik az üggyel.

Emmanuel Macron Forrás: AFP/Eric Feferberg

Mindenesetre azért volt akkora a botrány, hogy a köztársasági elnöki hivatal gyorsan bocsánatot kért, és elismerte, hogy nem volt szerencsés a viccelődés.

Macront egyébként a média jobban szereti, mint az emberek. A Figaro legutolsó felmérése szerint (pontosabban a hétvégi képes magazin készítette a mérést) tíz évvel ezelőtt, hasonló időszakban, a francia emberek sokkal jobban bíztak abban, hogy az aktuális problémáikat Nicolas Sarkozy akkori elnök megoldja, mint most Emmanuel Macron.