Az Iszlám Állam katonájának nevezte magát a párizsi kalapácsos terrorista

notre dame, terrortámadás, MTI
Párizs, 2017. június 6. Rendőrök a párizsi Notre Dame székesegyház előtt 2017. június 6-án, miután a helyszínen lelőttek egy kalapáccsal fenyegetőző férfit. (MTI/EPA/Yoan Valat)
Vágólapra másolva!
Egy terrorista kalapáccsal támadt a járőröző rendőrökre Párizsban, a Notre Dame előtt. A rendőrök lelőtték az algériai férfit, akit ezután kórházba vittek. A Notre Dame székesegyházba majdnem ezren menekültek be, őket a rendőrök csak motozás után engedték ki, egyesével.
Vágólapra másolva!

A népszerű turista helyszínnél támadt egy algériai férfi az ott járőröző rendőrökre.

A merénylő elővett egy kalapácsot a táskájából, majd fejen ütötte az egyik rendőrt.

A rendőr társa ekkor a támadóra lőtt, aki ezután mozdulatlanul feküdt a földön. A merénylőnél két konyhakés is volt.

Forrás: MTI/AP/Matthieu Alexandre

Az MTI szerint a terrorista a lábán sérült meg, a Sky News azonban azt írta, a rendőrök a mellkasán találták el. A kalapácsos támadót kórházba vitték, az állapotáról a rendőrség még nem közölt információt. A megsérült rendőrről azonban azt közölték, könnyebben sérült meg.

Terrortámadás történt

A francia belügyminiszter azt mondta, a terrorista a támadás közben azt kiáltotta:

A Le Figaro szerint pedig már hörögve, de amíg tudott beszélni azt mondta, az Iszlám Állam katonája.

Ezt tudni a támadóról

A férfi egy 40 év körüli, algériai állampolgárságú diák, legalábbis a nála talált papírok alapján. A belügyminisztérium szerint ennek hitelességét még ellenőrizni kell.

A BFM-TV szerint az az algériai állampolgár, akinek a papírjait a támadó mellett megtalálták, legálisan, érvényes vízummal tartózkodott Franciaországban, és nem szerepelt a rendőrségi nyilvántartásban.

A Farid keresztnevű, pszichológiai gondokkal küzdő férfi

a Párizshoz közeli Cergy-Pontoise-ban lakik és doktori tanulmányokat folytat Párizsban.

A Notre Dame-ba menekültek az emberek

Körülbelül 900 ember menekült be a székesegyházba, mások a közeli kávézókban bújtak el, miközben több mint 100 rendőr igyekezett a helyszínre.

A Notre Dame-ban lévő emberek közt a rendőrök további lehetséges támadót kerestek. Egy órával a támadás után egyesével kezdték kiengedni az embereket, mindenkit megmotoztak.

Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat

Több szemtanú robbanásokról is beszélt, de ezt a rendőrség nem erősítette meg. Arról is szóltak a szemtanúi beszámolók, hogy több merénylő volt.

A rendőrség hivatalos közlése szerint azonban csak egyetlen támadóról van szó.

A környéket lezárták, elővigyázatosságból a Saint-Michel metrómegállónál felfüggesztették a közlekedést. A rendőrség este 7 óra után oldotta fel a biztonsági kordont, a forgalom is újraindult a Szajna-parton.