Egymilliárd dollár váltságdíjat kaptak az emberrablók

Vágólapra másolva!
Doha mintegy egymilliárd dollár, - mintegy 290 milliárd forint - összegű váltságdíjat fizetett áprilisban az Irakban elhurcolt katari királyi család tagjaiért - közölte a Financial Times című brit üzleti napilap az ügyre rálátással bíró katari kormányzati és katonai forrásokra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A lap értesülései szerint

a váltságdíjat a katari királyi család 26 tagjáért fizették ki, akiket még 2015 decemberében hurcoltak el

egy vadászatról Dél-Irakban ismeretlen fegyveresek. A pénz egy részét további mintegy 50, dzsihadisták által Szíriában elfogott személy kiszabadítására fordították.

A londoni újság tudni véli, hogy a váltságdíj az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló egyik szíriai fegyveres csoporthoz, valamint iráni biztonsági tisztségviselőkhöz folyt be.

Hétfő reggel óta nyolc ország, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Egyiptom, Líbia, Jemen, Mauritius és a Maldív-szigetek jelentette be, hogy

megszakítja diplomáciai kapcsolatait Katarral.

Arra hivatkoztak, hogy Doha terroristákat támogat és beleavatkozik a belügyeikbe. Közülük több állam további intézkedésként megszakította a tengeri és a légi közlekedést is Katarral, és kiutasították az Arab-öböl nyugati felén fekvő állam diplomatáit és állampolgárait is. Katar igazságtalannak és megalapozatlannak nevezte az arab országok döntését.