Egy éves élelmiszer tartaléka van Katarnak

Doha, 2017. június 5. Bevásárolnak az emberek egy dohai ABC-áruházban 2017. június 5-én, miután négy arab ország: Bahrein, Egyiptom, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Katarral. Szaúd-Arábia a határt is lezárta, Katarba viszont az élelmiszert eddig kizárólag szárazföldi úton, a határát lezáró szomszédos arab országon keresztül szállították. (MTI/AP/Doha News)
Vágólapra másolva!
Egy évre elegendő élelmiszertartalékkal rendelkezik Katar - állították szerdán illetékes vezetők, akik megpróbálták megnyugtatni a szaúd-arábiai blokád miatt pánikba esett lakosságot.
Vágólapra másolva!

Felvásárolták az összes alapvető élelmiszert

Néhány órával azután, hogy Szaúd-Arábia és szövetségesei megszakították a diplomáciai kapcsolatokat Katarral, lezárták szárazföldi és tengeri határukat, valamint légterüket, a kétségbeesett katari lakosok megrohanták boltokat és felvásárolták az alapvető cikkeket.

A tej, a rizs és a csirke villámgyorsan eltűnt a polcokról.

Bevásárolnak az emberek egy dohai ABC-áruházban 2017. június 5-én, miután négy arab ország: Bahrein, Egyiptom, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Katarral. Forrás: MTI/AP/Doha News/-------------------

A kereskedelmi kamara elnöke a helyi sajtónak adott nyilatkozatában leszögezte, hogy nem lesz hiány a 2,6 millió lakost számláló országban.

- hangoztatta Kalifa bin Jászem ász-Száni sejk, kiemelve, hogy

élelmiszerből és más fogyasztási cikkekből egy évre elegendő a tartalék.

Doha, 2017. június 5. Forrás: MTI/AP/@shalome05/-------------------

Élelmiszerszükségletének 90 százalékát importból fedezi

Becslések szerint Katar élelmiszerszükségletének 90 százalékát fedezi importból. Katar kikötői és repülőterei rendben működtek szerdán és folytatódott a kereskedelmi tevékenység a szaúdi vezetésű bojkottban részt nem vevő országokkal.

Egy névtelenül nyilatkozó kormányzati tisztségviselő közölte, hogy

tárgyalnak Iránnal, Törökországgal és más országokkal élelmiszer és ivóvíz szállításáról, hogy elkerüljék az esetleges hiányt.

A szállítmányokat a Qatar Airways teherszállító gépeivel juttatnák be az országba. Gabonából legalább négy hétre elegendőek a piaci készletek, és a kormány jelentős stratégiai élelmiszertartalékot halmozott fel Dohában - mondta.

Újabb cégek függesztették fel az áruszállítást

A Katarra nehezedő kereskedelmi nyomás újabb jeleként azonban az Evergreen tajvani logisztikai cég és a hongkongi OOCL szerdán közölte, hogy felfüggeszti tengeri áruszállítási szolgáltatását. A világ legnagyobb konténerszállítója, a dán Moller-Maersk már kedden közölte, hogy nem tud árut szállítani Katarba vagy Katarból, mert nem használhatja erre a célra eddigi bázisát, az Egyesült Arab Emírségekben fekvő Dzsebel Ali kikötőt. A Maersk közölte, hogy igyekszik alternatív útvonalakat találni.

Katarnak öt, ebből egy nemzetközi repülőtere, és négy kikötője van.