Nagy-Britanniában évek óta szerveződnek az iszlamisták

Anjem Choudary, hitszónok, Iszlám Állam, dzsihád, radikális
British muslim cleric Anjem Choudary arrives at the Old Bailey in London for the start of his trial on January 11, 2016. Choudary and Mohammed Rahman are charged with inviting support for Islamic State (IS). AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS / AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS
Vágólapra másolva!
Nagy-Britanniában csak idén három terrortámadás történt. Ezekben összesen 35-en haltak meg. Manchesterben, egy koncerten végrehajtott merénylet sokkolta talán leginkább a világot, ott ugyanis gyerekek is meghaltak és megsérültek. Szakértők szerint több ezer szélsőséges iszlamista élhet az országban. Az interneten és az utcákon is toborozzák az utánpótlást, így állhatott terroristák közé az a merénylő is, aki a londoni késelésben is részt vett. Más vallásos muszlimok azonban elutasítják az erőszakot.
Vágólapra másolva!

A London Bridge-nél elkövetett terrorakcióban a legfrissebb beszámolók szerint nyolcan haltak meg. Egy eddig eltűntként nyilvántartott francia állampolgár holttestét a Temzében találták meg, a sérültek száma 40. Mint megírtuk, előbb autóval gázoltak el több embert a terroristák a hídon, majd késekkel támadtak ártatlan emberekre az utcán és több szórakozóhelyen. Kegyetlenül megkéseltek mindenkit, aki az útjukba került.

Szakértők szerint több ezer szélsőséges iszlamista élhet Nagy-Britanniában, közülük többen arra is készek lennének, hogy merényleteket hajtsanak végre. Theresa May, brit miniszterelnök pedig arra figyelmeztetett, hogy folyamatos az iszlamisták utánpótlása. Szerinte az interneten ezt könnyen meg is tehetik, de ez nem maradhat így tovább. A miniszterelnök azt mondta, hogy:

„nem tehetünk úgy, mintha a dolgok úgy mehetnének tovább, mint eddig. (...) Túlságosan nagy volt a tolerancia a szélsőségesekkel szemben".

Az elmúlt öt évben Szíriába és Irakba is érkeztek külföldi szélsőségesek, akik az Iszlám Állam szolgálatában álltak. Becslések szerint

közel 800 nyugati szélsőséges aktivizálódott, köztük olyanok is, akik bármikor készek egy terrortámadásra.

Ők jellemzően a közösségi médiában tartják egymással a kapcsolatot és toboroznak újabb követőket, ezeknek eddig egyre több nyoma is van – írja a BBC.

Terrorista propaganda az interneten

Kharum Butt, az egyik londoni merénylő egykori barátja például azt mondta, hogy a terrorista az interneten ismerkedett meg a szélsőséges iszlámmal, majd többek között Ahmad Musa Jibril hitszónok követője is lett. Jibril egy palesztin-amerikai származású radikális imám, az Egyesült Államokban él.

A hitszónok rendszeresen megosztja nézeteit az iszlámról, a közösségi médiában többszázezer követője van, de nyíltan még nem szólított fel erőszakra, vagy nem toborzott harcosokat a szíriai háborúba.

A hitszónok ehelyett az ideológiai vezető szerepét vállalta magára, érzelmileg próbálja manipulálni a követőit és felszólalásaiban kiáll a fegyveres harcok mellett.

A The Sun is megszólaltatta az egykori barátot, továbbá a lap idézte a Channel 4 által készített The Jihadis Next Door című dokumentumfilmet, amelyben többek között a londoni Regent's Parkban összegyűlt muszlim szélsőségeseket mutatták be. A felvételen az is látszik, hogy a szélsőségesek előveszik az Iszlám Állam zászlaját, de megjelenik maga Kharum Butt is.

A Youtube-on Jibrilnek több felvétele is kering, azonban nem ő volt az egyedüli szélsőséges hitszónok, aki videókat osztott meg. Anjem Choudary szintén saját Youtube-csatornán terjesztette a radikalizmust, őt tavaly elitélték, mert

hűséget esküdött az Iszlám Államnak, és másokat is erre buzdított.

Anjem Choudary már a 90-es években részt vett egy azóta betiltott szélsőséges szervezet, az al-Muhajiroun alapításában. Évtizedekig szónokolt arról, hogy a saríán alapuló törvénykezést kellene bevezetni egész Nagy-Britanniában, és kapcsolatban állt több olyan iszlamistával, akik terrorcselekményeket követtek el.

A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a radikalizálódás ritkán történik csak az interneten, ennél jóval összetettebb folyamatról van szó.

Anjem Choudary egy 2013-as felvételen azt mondta hogy a „kufárok" – a nem muszlimok – attól félnek, hogy a muszlimok Afganisztántól egészen Indonéziáig összefognak. Szerinte ezért „ideje újrakezdeni a hódítást Allah nevében". Forrás: AFP/Adrian Dennis

Szélsőségek ellen

Mohammed Shafiq, a Ramadhan Foundation vezetője még a merényletek előtt a College Green nevű londoni parkba invitálta Choudary-t és támogatóit. A megjelentek között Butt ismét feltünt – írja az Independent.

– meséli a szervezet vezetője.

A találkozó okát az adta, hogy a szélsőséges hitszónok már korábban is a média kereszttüzébe került, sőt a támogatói között voltak azok a nigériai származású brit muszlimok is, akik a hadseregben szolgált 25 éves Lee Rigbyt meggyilkolták.

A két támadó 2014-ben a férfit a laktanyája közelében, autóval elütötték, majd késekkel, húsvágó bárdokkal összekaszabolták és megpróbálták az utcán lefejezni.

A szélsőségeket elutasító muszlim szervezet vezetője azt mondta, hogy a hitszónok a londoni merénylet egyik elkövetőjével együtt érkezett a találkozóra, de akkor még nem tulajdonított jelentőséget a fiatalembernek. Shafiq azonban a tavaly készült dokumentumfilmben már felismerte a férfit, a felvételen Choudary egykori helyettese, Mohammed Shamsuddin is feltünik. Shafiq azt mondta, hogy miután Choudary börtönbe került, a követői számos provokatív tüntetést szerveztek, és újra előretört az iszlám jog szerinti törvénykezésnek, a saríának a propagálása.

„Ők mind ugyanahhoz a klikkhez tartoznak" – mondta Mohammed Shafiq. „Részei voltak az al-Muhajiroun szélsőséges csoportnak és amikor betiltották őket, létrehoztak újabb csoportokat, különböző nevek alatt, a terrorizmust dicsőitve"

– tette hozzá.

Imával tisztelegnek a londoni merénylet áldozatai előtt a London Bridge belvárosi hídnál Forrás: (MTI/EPA/Andy Rain)

Szerdán mintegy 200 vallási vezető, köztük imámok és papok imádkoztak közösen, piros rózsával a kezükben a múlt szombaton elkövetett londoni merénylet áldozataiért – írja a The Guardian. „Az ISIS veszíteni, a szeretet győzni fog" és „Nem a mi nevünkben" feliratú transzparenseket tartottak fel a spontán megemlékezésen.

– mondta a helyszínen az egyik sejk.

Nikita Malik, a Henry Jackson Society brit agytröszt főmunkatársa szerint Butt társainak a háttere még nem ismert, de egyértelmű, hogy sok ISIS szimpatizáns vesz részt a szíriai konfliktusban is. Malik szerint a radikalizálódás „társadalmi jelenség", annak ellenére, hogy az online propaganda „termékeny táptalaja" a gyűlöletet szításának, amiben élen járnak a prédikátorok gyűlöletbeszédei is. „A hatóságok azonban kezdik felismerni, hogy a probléma sokkal nagyobb annál, hogy 3000 embert potenciálisan terroristának tartanak (...) több emberről beszélhetünk, akik már fordulóponthoz érkeztek" – tette hozzá.

Mindenesetre Nagy-Britanniában radikális törvénymódosításokat terveznek annak érdekében, hogy megakadályozzák a további terrortámadásokat. Theresa May kormányfő szerint ha kell, a személyiségi jogokat is korlátozzák a siker érdekében.