Szomáliai katonai bázisra támadtak - sok a halott

Vágólapra másolva!
Állig felfegyverzett szélsőségesek támadtak egy katonai támaszpontra az észak-szomáliai Puntland félig autonóm területen, az al-Shaabab fegyveresei közel hetven katonával végeztek, sok társukat megsebesítették - közölték katonai vezetők. Helyi lakosok szerint a támadók polgári lakosokat, köztük nőket is lefejeztek.
Vágólapra másolva!

Szomáliai vezetők szerint ez volt az elmúlt évek legsúlyosabb támadása. A szomáliai biztonságot nemcsak az al-Kaidával kapcsolatban álló al-Shaabab fegyveresei, de az Iszlám Állam terrorszervezethez kötődő, a térségben egyre nagyobb számban megjelenő dzsihadisták is fenyegetik.

Több civilt is lefejeztek a helybéliek szerint

A Bossasso kereskedelmi csomóponttól 100 kilométerre nyugatra fekvő af-Urur városban lévő támaszpont ellen elkövetett támadás egy robbantással kezdődött, majd a szélsőségesek lerohanták a támaszpontot és katonákat mészároltak le - közölte Ahmed Mohamed magas rangú katonai vezető.

Közel 70 ember halt meg, az áldozatok pontos száma nem ismert.


Helybeli lakosok arról számoltak be, hogy a fegyveresek több polgári személyt lefejeztek. Egy szemtanú, Abdibasit Hassan szerint az áldozatok között nők is voltak.

A közeli Armo város kórházában elmondták, hogy a támadás után legalább negyven sebesült katonát szállítottak be.

Ahmed Abdiweli helyi biztonsági tisztségviselő szerint a szélsőségesek is jelentős veszteséget szenvedtek.

A támadók több százan lehettek

Hashi Mohamed ezredes elmondta, hogy később erősítés érkezett a táborba, és kiűzték a fegyvereseket. Becslése szerint a támadók legalább százan voltak.Az al-Shaabab azt állította, hogy legalább 61 katonát öltek meg. A szélsőséges szervezetek honlapjait figyelő SITE hírszerző csoport közölte, hogy

az al-Shaabab saját hírügynöksége révén bejelentette, hogy nagy mennyiségű fegyvert, lőszert és tizenhat katonai járművet is zsákmányoltak.

Az al-Shaabab a nemzetközi közösség és az Afrikai Unió Szomáliai Missziójának (AMISOM) 22 000 katonája által támogatott, ingatag központi kormány megdöntésére esküdött fel. Február közepén kíméletlen háborúval fenyegette meg Mohamed Abdullahi Mohamed új szomáliai elnököt. A 2007-ben Szomáliába vezényelt AMISOM-erők révén 2011-ben a szélsőségeseket kiűzték Mogadishuból, de továbbra is jelentős területeket uralnak vidéken, ahonnan gerillatámadásokat és öngyilkos merényleteket szerveznek szomáliai és külföldi katonai támaszpontok ellen.