Idén átadják a magyar segítséggel helyreállított olasz templomot

Szijjártó Péter Közéleti személyiség foglalkozása politikus SZEMÉLY
Tolentino, 2017. március 8. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen a hivatalos olaszországi látogatáson tartózkodó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k) a tavaly októberi, majd az idén januári földrengésben súlyosan megsérült tolentinói Szent Szív templomban 2017. március 8-án. Magyarország 150 millió forinttal járult hozzá a templom felújításához. MTI Fotó: KKM
Vágólapra másolva!
December 9-én adják át a Szent Szív és Szent Benedek-templomot, melynek helyreállításában Magyarország segédkezett az olasz Tolentinóban.
Vágólapra másolva!

Magyarország félmillió euróval támogatja a templom helyreállítását, miután a tavalyi és az idei földrengés súlyos károkat okozott az épületben. "A külső és belső állványozás után jelenleg a falakat stabilizálják. A templom homlokzati fala a földrengésekben szabályosan levált az épület többi részéről, hét centiméterrel mozdult el, ezért acélvázzal kell rögzíteni" - számolt be Andrea Carradino, a templom házfőnöke.

Márciusi olaszországi látogatása során Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tavaly októberi, majd az idén januári földrengésben súlyosan megsérült tolentinói Szent Szív templomba is ellátogatott Forrás: MTI/Kkm

Carradino elmondta, hogy a tolentinói templom újjászületése példaértékű, mivel eddig még egy olasz középület sem kapott külföldi segítséget. Magyarország segédkezése pedig bejárta egész Olaszországot.

A tolentinói templom Magyarország segítségével az újjászületés jelképévé vált,

ezért ünnepelve kívánják felavatni december 9-én a helyreállított templomot. A tervek szerint közös olasz-magyar eseményként a két ország egyházi képviselőinek részvételével, valamint a Vatikán bevonásával ünnepelnének. Andrea Carradino hangsúlyozta, számukra a legnagyobb ünnep az lenne, ha a templom átadására meghívott Orbán Viktor miniszterelnök el tudna látogatni Tolentinóba.

Carradino azt is elmondta, nem kizárt, hogy a felújított templomba magyar műalkotások kerülnek.