A Macron-mozgalom nyerte a francia parlamenti választások első fordulóját

Lyon, 2017. június 11. Választópolgárok voksolnak a kétfordulós francia parlamenti választások első fordulójában a közép-franciaországi Lyonban 2017. június 11-én. Voksolásra mintegy 47 millió polgár jogosult, akik a parlament alsóháza, a nemzetgyűlés 577 képviselőjét választják meg öt évre. (MTI/AP/Laurent Cipriani)
Vágólapra másolva!
Macron elnök pártja végzett az élen a francia nemzetgyűlési választások első fordulójában, amely viszont nem ettől, hanem a rekord alacsony részvétel - 1958, azaz a francia V. köztársaság kikiáltása óta soha nem mentek el ilyen kevesen szavazni első fordulóban – és a szocialisták totális bukása miatt marad igazán emlékezetes.
Vágólapra másolva!

Franciaországban nincs listás szavazás, csak egyéni körzetek, ahogy délelőtti cikkünkben ismertettük. Az 577 parlamenti helyből Macron mozgalma legalább 400 helyet megszerez.

Egyébként, 1958 óta soha nem szavaztak ilyen kevesen nemzetgyűlési (parlamenti) választásokon Franciaországban.

Francois Baroin, a Sarkozyhez közel álló, tekintélyes jobbközép politikus, Troyes polgármestere megszólalt:

végre vitatkozni kell Macron mozgalmával, a hátralevő egy hétben ki kell őket hívni vitázni és le kell győzni őket.

Azt mondta Baroin, hogy Macron – akit sokan a bukott szocialista elnökre utalva Hollande 2-nek is neveznek – a jelenlegi rossz helyzetet akarja konzerválni. Baroin szerint el kell vetni a gazdaságot akadályozó 35 órás munkahetet, és nem szabad engedni, hogy nőjenek az adók.

Edouard Philippe miniszterelnök este kilenc órai beszédében kicsit csalódott volt, hogy rekord alacsony volt a részvétel, de szerinte Franciaország visszatérőben van, és a szavazók hitet tettek Macron elnök mellett.

Kevesen szavaztak Forrás: MTI/AP/Laurent Cipriani

A Figaro saját felmérése szerint elsősorban az idősebb emberek szavaztak vasárnap. A 60 évnél idősebbek 60 százaléka szavazott, viszont a 30 évnél fiatalabbak közül alig 30 százalék ment el szavazni. Mivel a fiatalok körében elsősorban Marine Le Pen pártja, utána pedig Melanchon szélsőbalos mozgalma népszerű, ez az arány értelemszerűen nem kedvezett Le Pennek és Melanchonnak.

Julien Dray, a szocialisták Párizs környéki regionális vezetője, befolyásos baloldali politikus a France 2-nek azt mondta, súlyos, mély válságban van a szocialista párt.

Marine Le Pen nagy előnnyel vezet körzetében, több mint kétszer annyi szavazatot kapott, mint Macron jelöltje.

Marine Le Pen katasztrófának nevezte a rekord alacsony részvételt.

Alain Jupper volt konzervatív miniszterelnök szerint az alacsony részvétel miatt érthetően relativizálni lehet majd az eredményt.

Megdöbbentő kudarcot ért el a szocialista párt vezetője, Jean-Christophe Cambadélis - az első fordulóban kiesett.

Első fordulóban, nagy párt első embere, amennyiben indult a nemzetgyűlési választásokon, 1958 óta még sohasem bukott el így, azonnal. Szintén meglepő, hogy azonnal kiesett Aurélie Filippetti volt szocialista kultuszminiszter is.

Kiesett a szocialisták májusi elnökjelöltje, Benoit Hamon is az első fordulóban.

A jobbközép minden ismert jelöltje versenyben van, ettől függetlenül a párt egyik vezetője, egykori társelnöke, Jean-Francois Cope elégedetlen a szereplésükkel. A radikális jobboldal ismertebb politikusai is mind továbbjutottak, többen közülük - Marine Le Pen mellett - feltehetően nyerni fognak jövő vasárnap. Az első fordulót megnyerő Macron-párt összes vezetője is mind továbbjutott. A baloldali Zöldek talán legismertebb jelöltje, Cécile Duflot volt miniszter viszont kiesett.