Tízezrek tüntettek a katalán függetlenségi népszavazás megtartása mellett

Horizontal
People wave flags and hold up placards during a demonstration dubbed, "Referendum is Democracy" organized by ANC (Catalan National Assembly), AMI (Association of Municipalities for Independence) and Omnium Cultural, in Barcelona on June 11, 2017 in favour of Catalonia breaking away from Spain. The president of the Catalan regional government Carles Puigdemont announced last friday that a referendum on the region's independence will be held next October 1, 2017. / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Vágólapra másolva!
Tízezrek vonultak utcára vasárnap Barcelonában a katalán kormány által október elejére bejelentett függetlenségi népszavazás megtartása mellett tüntetve.
Vágólapra másolva!

A központi spanyol kormány és az alkotmánybíróság elutasítja a népszavazást arra hivatkozva, hogy Spanyolország alkotmánya és törvényei nem tesznek lehetővé a spanyol nép egységét, szuverenitását sértő referendumot.

Josep Guardiola, a Barcelona labdarúgócsapatának egykori edzője a tüntetésen tartott beszédében felszólította a nemzetek közösségét, hogy védje meg a katalánoknak a politikai szólásszabadsághoz és a szavazáshoz való jogát a spanyol állam túlkapásaival szemben.

– jelentette ki az edző, miközben a demonstrálók a függetlenség és a szavazunk jelszavakat skandáltak.

A tüntetésen a polgármesteri hivatal szerint

30 ezren, míg az aktivisták szerint 47 ezren vettek részt, köztük a katalán közélet fontos szereplői a sport, kultúra és a gazdaság területéről.

Tízezrek vonultak ki a katalánok a függetlenségi referendumáért Forrás: AFP/Lluis Gene

„Súlyos fenyegetés az együttélésre"

Carles Puigdemont katalán elnök pénteken jelentette be, hogy népszavazást tartanak a 7,5 milliós lakosú, önálló nyelvvel és kultúrával rendelkező északkelet-spanyolországi Katalóniában.

Egy katalán kormányzati felmérés szerint

a katalánok több mint 73 százaléka támogatja a referendum megtartását,

a brit kormány engedélyével lefolytatott 2014-es skót függetlenségi népszavazás mintájára, amit viszont Madrid elutasít. Ugyanez a közvélemény-kutatás azonban

a katalán függetlenséget elutasítók szűk többségét jelzi a megkérdezettek 48,5 százalékával 44,3 százalék ellenében.

Mariano Rajoy spanyol kormányfő ismételten elutasította, hogy tárgyaljon a függetlenségi referendumról, amely szerinte megtöri az alkotmányos rendet és súlyos fenyegetést jelent az együttélésre. A spanyol alkotmánybíróság korábbi döntésében pedig alkotmányellenesnek ítélte a katalán függetlenségi népszavazást és az elszakadási törekvéseket.

2014. november 9-én annak ellenére tartottak függetlenségi referendumot „alternatív népszavazás" néven Katalóniában, hogy azt az alkotmánybíróság felfüggesztette, később pedig alkotmányellenesnek találta. A 7,5 milliós lakosú Katalóniában az 5,4 millió választásra jogosult közül akkor több mint 2,3 millióan vettek részt a szavazáson, közülük a függetlenséget és az elszakadást közülük mintegy 1,8 millióan támogatták.