Angela Merkel szerint a reménytelenség elüldözi a fiatalokat

Vágólapra másolva!
Angela Merkel szerint a reménytelenség elüldözi a fiatalokat Afrikából
Vágólapra másolva!

A legfejlettebb ipari államokat és a legnagyobb feltörekvő országokat összefogó G20-csoportnak partnerségre kell lépnie Afrikával a gazdasági fellendülés beindítása és a biztonság megteremtése érdekében, mert a fiatalok elvándorolnak a kontinensről, ha túl sok reménytelenséget látnak, hangsúlyozta Angela Merkel egy konferencián, amelyet a soros német G20-elnökség keretében rendeztek afrikai országok vezetőivel. Az Afrikában zajló népességrobbanásra és a kontinens felől Európára nehezedő migrációs nyomásra utalva kiemelte, hogy míg Németországban 43 év, Maliban és Nigerben 15 év az átlagéletkor. A kancellár elmondta, hogy

fordulatra van szükség a nemzetközi fejlesztési politikában, nem Afrikáról, hanem Afrikával kell beszélni.

A gazdasági és biztonságpolitikai együttműködés révén meg kell nyitni az élhető élet kilátását a fiatalok előtt, azért is, hogy kevesebben meneküljenek el hazájukból.

Az afrikai országoknak is szorosabban együtt kell működniük az embercsempész hálózatok felszámolásáért.

A gazdasági fejlődéshez előbb a stabilitásról kell gondoskodni. Ebben a munkában a G20-csoport segíteni akar Afrikának. A konferencián, többek között Egyiptom, Elefántcsontpart, Ghána, Mali, Tunézia állam- illetve kormányfője, valamint az Afrikai unió vezetőjével a német G20- elnökség Egyezmény Afrikával nevű kezdeményezést vitatják meg, amelynek célja a magántőke és állami források mozgosításával hozzájárulni az afrikai gazdaság fenntartható növekedéséhez és a kontinens politikai stabilitásának erősítéséhez. Gerd Müller a nemzetközi fejlesztési együttműködésért felelős tárca vezetője a konferencián bejelentette, hogy

Németország partnerség a reformokért címmel 300 millió eurós programot indít Tunézia, Elefántcsontpart és Ghána támogatására.

A program mindenekelőtt a megújuló energiaforrások használatának előmozdítását és a pénzügyi-illetve bankszektor rendszer fejlesztését szolgálja.