Lemondott a horvát külügyminiszter

Davor Ivo Stier, horvát külügyminiszter
MOSCOW, RUSSIA - MAY 23: Deputy Prime Minister of Croatia and Minister of Foreign and European Affairs Davor Ivo Stier meets with Russia Foreign Minister Sergey Lavrov (not seen) at the guest house of Russian Foreign Ministry building in Moscow, Russia on May 23, 2017. Sefa Karacan / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Lemondott Davor Ivo Stier horvát külügyminiszter, de továbbra is tagja marad a kormányzó pártnak, a Horvát Demokratikus Közösségnek (HDZ).
Vágólapra másolva!

A lemondott külügyminiszter azt mondta, hogy létrehozták a keretet az öntudatos külpolitika irányításához, azonban most egy új időszak veszi kezdetét.

Davor Ivo Stier pontosan három nappal

azután mondott le posztjáról, miután a horvát parlament bizalmat szavazott az új koalíciós kormánynak.

Már korábban megkérte Andrej Plenkovic horvát kormányfőt, hogy új embert jelöljön ki a külügyminiszteri posztra, de ő ezt nem akarta megtenni, ameddig Stier az Egyesült Államokban tartózkodott. Egészen addig várt a döntéssel, ameddig Stier vissza nem tért külföldről.

Forrás: AFP/2017 Anadolu Agency/Sefa Karacan

A külügyminiszter rendkívüli sajtótájékoztatót adott, amin azt közölte, hogy addig marad a külügyminiszteri pozíciójában, amíg a parlament nem szavaz utódjáról. Hozzátette azt is, hogy továbbra is a HDZ titkára marad.

Állítólag azért mondott le a külügyminiszter, mert nem tetszett neki, hogy a HDZ a liberális Horvát Néppárttal (HNS) kötött új koalíciót.

A horvát televízió szerint az is zavarta Stiert, hogy a

nemrégiben megválasztott Predrag Stromar lett a miniszterelnök-helyettes és a társadalmi tevékenységek koordinátora is a kormányban.

Ezek pedig eddig mind Stier hatáskörébe tartoztak.