Jövő héten megkezdődnek a Brexittárgyalások

Vágólapra másolva!
Jövő héten megkezdődnek a Brexittárgyalások az Egyesült Királyság uniós kilépéséről
Vágólapra másolva!

Theresa May brit miniszterelnök Párizsban bejelentette, hogy az

Egyesült Királyság uniós kilépéséről szóló tárgyalások menetrendje nem változik, azok jövő héten megkezdődnek.

A brit kormányfő ezt Emmanuel Macron francia elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján mondta. Theresa May elmondta: " Meg fogjuk találni a megegyezést, amely egyszerre szolgálja az Egyesült Királyság érdekét, de annak a 27 országnak az érdekeit is, amelyek bent maradnak az Európai Unióban." A köztársasági elnök megerősítette, azt szeretné, hogy a tárgyalások a lehető leggyorsabban megkezdődjenek. Macron jelezte, hogy az Európai Unió kapuja mindig nyitva lesz Nagy-Britannia előtt azért, hogy az Európai Unióban maradjon addig, amíg a kilépési tárgyalások be nem fejeződnek. aköztársasági elnök felhívta a figyelmet, ha atárgyalások elkezdődnek, sokkal nehezebb visszalépni.

Az eredeti tervek szerint június 19-én kellene megkezdődnie a Brexit-tárgyalásoknak, de az előrehozott brit választások eredménye, a konzervatív párt vereséggel felérő győzelme miatt nagy a bizonytalanság.

Az Unió vezetői és Michel Barnier az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója is az elmúlt napokban aggodalmának adott hangot amiatt, hogy csúszhat a tárgyalások kezdete. Emmanuel Macron azt is bejelkentette, hogy Franciaország és Nagy-Britannia nagyon konkrét akciótervet indít a terrorizmus elleni küzdelemben az internetes propagranda megakadályozására. Macron jelezte, hogy az egyik legfontosabb tervezett intézkedés célja a gyűlöletre és a terrorizmusra való uszítás megszüntetése az interneten. A levelezések bizalmas jellegének megőrzése mellett javítani kell a hozzáférési eszközökön a kódolt tartalmakhoz annak érdekében, hogy az üzenőprogamok ne válhassanak a terroristák és a bűnözők eszközeivé. Theresa May megerősítette, hogy többet tesznek az internetes terrorizmus ellen.