Sürgeti az idő a briteket, elhúzódhat a brexit

2017.06.13. 10:48

Ha nem kezdik meg mielőbb a brexit-tárgyalásokat, közös megállapodás nélkül szűnhet meg az EU-tagság, ami mindkét félnek kínos – mondta egy lapinterjúban Michel Barnier, az Európai Bizottság brexit-ügyi főtárgyalója.

A jövő héten lesz három hónapja, hogy a brit kormány megindította a kilépéshez szükséges folyamatokat.Aggódom amiatt, hogy gyorsabban telik az idő, mint bárki hinné, a kérdések, amelyekről megállapodásra kell jutnunk, ugyanis rendkívül összetettek" – közölte a főtárgyaló, aki szerint az unió kész egyeztetni.

Közölte, legkésőbb 2018 novemberére szeretné lezárni a tárgyalásokat a britekkel, hogy elég idő legyen az egyezmény tagországi és európai parlamenti ratifikálására.

Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

Az unióból történő kilépést a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelye szabályozza. Eszerint a britek tagsága 2019 márciusában szűnhet meg, hacsak nem akarnak hosszabbítani. Barnier szerint viszont az időhúzás csak a bizonytalanságok növeli.

Az első egyeztetés dátumáról még mindig nem sikerült megállapodniuk, pedig június 19-én a feleknek már asztalhoz kellene ülniük.