Észak-Korea szabadon engedte a 15 év kényszermunkára ítélt amerikait

Otto Warmbier
This picture taken and released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on March 16, 2016 shows the trial of US student Otto Frederick Warmbier, who was arrested for committing hostile acts against North Korea, at the Supreme Court in Pyongyang. North Korea on March 16 sentenced an American student who admitted stealing a propaganda banner from a hotel to 15 years' hard labour for subversive activities, state media said. / AFP PHOTO / KCNA / KCNA / - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP. /
Vágólapra másolva!
Rex Tillerson amerikai külügyminiszter megerősítette, hogy Észak-Koreából visszatérhet a 15 évnyi munkatáborra ítélt amerikai egyetemista. A külföldön raboskodó férfiről több hír is szárnyra kapott, azonban ezeket a miniszter nem volt hajlandó kommentálni. A kommunista országban továbbra is raboskodik három amerikai állampolgár. 
Vágólapra másolva!

Hazatérhet Otto Warmbier amerikai diák, akit 15 év munkatáborra ítéltek el Észak-Koreában, miután a kommunista országban turistaként a szállodaszobájából elvitt egy propagandaképet – írja a New York Post. Beszámolók szerint azonban az egyetemista közel egy éve kómában lehet, mivel a hatóságok súlyosan bántalmazták.

Phenjan szerint Warmbier a washingtoni kormányzat „hallgatólagos támogatásával és befolyása alatt” követte le a bűncselekményt. Forrás: AFP/KNS/Kcna

„A fiunk haza jön” – mondta a férfi édesapja a The Washington Postnak. „Ezt az esetet úgy kezeljük, mintha egy baleset történt volna. Ma este látni fogjuk Otto fiunkat” – tette hozzá. Warmbiert Észak-Koreában 2016. januárjában tartóztatták le „államellenes bűncselekmény” vádjával, amikor turistaként megszállt egy phenjani szállodában.

A férfi szerint trófeaként akarta elhozni a plakátot az egyik barátjának. A 23 éves Warmbiert 15 év kényszermunkára ítélték. A tárgyalásról szóló felvételen az látszik, hogy az amerikai diák sírva kér bocsánatot az észak-koreai rezsimtől.

„Azt akarjuk, hogy a világ megtudja, hogyan kegyetlenkedett velünk és terreorizált minket egy pária rezsim” – közölték a szülők az AP hírügynökséggel.

Rémhírek Észak-Koreából

Egy magas rangú amerikai tisztviselő azt mondta a The New York Times-nak, hogy a hírszerzési jelentések szerint

az elmúlt hetekben Warmbiert többször is megverték az észak-koreai őrizet alatt.

A névtelen forrás szerint olyan információk is kikerültek, hogy az egyetemista a verés következtében meghalt. Rex Tillerson amerikai külügyminiszter azonban azt mondta, hogy Warmbier kiadatásáról szóló nyilatkozatot már átvették. „Warmbier útban van az Egyesült Államok felé, aki újra együtt lehet a családjával” – mondta a miniszter.

Warmbier szülei azt mondták, hogy olyan információk is eljutottak hozzájuk, hogy Észak-Koreában

a gyerekük röviden a tárgyalás után rosszul lett, majd kapott valamilyen altatószert. A szülök szerint a fiuk ezután már nem kelt fel többé

- derült ki a The Washington Postnak adott nyilatkozatukból.

Bill Richardson egykori diplomata, aki szerepet játszott a kommunista országgal való tárgyalásokban azt mondta, hogy Warmbiernek sürgős orvosi ellátásra lesz szüksége - számolt be a Reuters. Tillerson kedden a szenátusi meghallgatáson elállt attól, hogy nyilatkozzon Warmbier állapotáról.

Három másik amerikai állampolgárt továbbra is fogva tartanak a kommunista országban.