Hatalmas lángokkal égett egy toronyház Londonban

london tűz
London, 2017. június 14. Vízsugárral oltják a lángoló a Grenfell Tower épületét a London nyugati részén lévő North Kensington negyedben 2017. június 14-én. A huszonhét emeletes lakóház lángjainak megfékezéséért mintegy kétszáz tűzoltó küzd. (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)
Vágólapra másolva!
Teljes terjedelmében lángolt egy 24 emeletes lakóház London nyugati részén. Mintegy kétszázötven tűzoltó dolgozik a helyszínen. A lángokat kora reggelre nagyrészt eloltották, füst gomolyog az épületből. A tudósítások szerint többen az épületben rekedhettek, de ezt hivatalosan nem erősítették meg. Többen meghaltak, és sokan megsérültek. Cikkünk frissül.
Vágólapra másolva!

Legalább 12 ember meghalt

A Scotland Yard szerda esti tájékoztatása szerint legalább tizenkét halálos áldozata van a tűzvésznek. Az első jelentések még csak hat halálos áldozatról szóltak. A londoni rendőrség szerda este hangsúlyozta, hogy

várakozása szerint az áldozatok száma tovább növekszik, mivel a vizsgálat még mindig nagyon korai szakaszban jár. A rendőrség nem számít arra, hogy az épületben még túlélőkre lelhet.

A tűzoltók 65 embert mentettek ki az épületből

A tűzoltóság helyszíni munkálatainak irányítója elmondta, hogy a tűzoltók 65 embert mentettek ki a 24 emeletes, 120 lakásos toronyházból, és sok lakónak sikerült segítség nélkül kijutnia.

A tűzoltóparancsnok szerint

a tűzoltóegységek a nap folyamán feljutottak az épület legfelső szintjére,

de munkájukat egy ideig egy eltört gázvezeték is hátráltatta, amelyet a kiégett toronyházban csak nehezen lehetett leszigetelni.

A tűzoltóegységek vezetője elmondta azt is, hogy szerda este még mindig voltak tűzfészkek az épületben, és

a toronyház szerkezeti stabilitása is aggályos.

A parancsnok szerint a biztonsági kockázatok miatt jelenleg korlátozott létszámú tűzoltóegység dolgozik az épületben. Hozzátette, hogy a tűzoltók drónokat is használnak az épületen belül annak felmérésére, hogy toronyház egyes részei milyen állapotban vannak és mennyire megközelíthetők.

18 embernek kritikus az állapota

A mentőszolgálat illetékesének tájékoztatója szerint a helyszínre vonult mentőegységek 68 sérültet szállítottak hat londoni kórházba. A sérültek közül 18-nak az állapota kritikus.
Tíz további sérült maga jelentkezett kórházi ellátásra.

Még mindig száll a füst

A toronyból még mindig száll a füst, a tűzoltók fáradhatatlanul dolgoznak.

A kimerültségtől az emberek egyre ingerlékenyebbek: egy fotós és egy férfi összeverekedett a közeli templomnál, mert a férfi nem akarta, hogy szerepeljen a képeken.

A családtagok közben kétségbeesve keresik hozzátartozóikat. Eltűnt egy egy 81 éves férfi, aki a 11. emeleten élt; egy 13 éves kislány, és még két nő, akik a 19. és a 20. emeleten laktak - írta a Sky News.

A tűzoltóparancsnok még nem látott ekkora tűzet

A brit főváros tűzoltóságának vezetője szerint a 24 emeletes épület mindegyik szintje égett a második emelettől felfelé. Dany Cotton szerint ilyesmire még nem volt példa az ő 29 éves tűzoltói pályafutása alatt.

A parancsnok közölte, hogy az épületnél negyven tűzoltójármű és kétszázötven tűzoltó dolgozik; ők legalább csütörtök reggelig a helyszínen maradnak.

Tűzoltók a sérültek között

A sérültek között tűzoltók is vannak – erősítette meg a Sky News. Egyikük sérülése sem komoly, inkább a kimerültség és az abból adódó apróbb balesetek okozták a sérüléseket.

A túlélők menedékhelyeken várnak, de a hírportál szerint az átmeneti szállások megteltek. Mindeközben szerveződnek a jótékonysági akciók, tárgyi és pénzadománnyal is támogatni lehet a tűzvész túlélőit, az áldozatok családtagjait. A segíteni akarók gyorsan ragáltak, az első csomagokat ezekben a percekben szállítják az egyik sürgősségi központba. Élelmiszert, ruhákat, dobozokat, a kisgyerekes családoknak pedig pelenkákat és egyéb babaholmikat vittek - írta a BBC.

74-en megsérültek

Összesen 74 sérültet kezelnek a londoni kórházakban, 20-nak kritikus az állapota - közölték.

Az építészt is meglepte a tűz gyors terjedése

A The Guardian-nek nyilatkozó Christopher Miers építészt meglepte, hogy milyen gyorsan terjedtek a lángok az épületben.

Ezek szendvicspanelek, amelyet alumíniumlemezek és a kitöltő anyag tartanak össze. Kínában és a Közel-Keleten még olyan műanyagokat gyártanak, amelyek éghetőek, de nálunk ezek nem engedélyezettek."

Maszkot adtak a gyerekekre

A környéken élő gyerekek jelenleg maszkot hordanak, hogy ne lélegezzék be a fullasztó füstöt.

Még mindig hullik a törmelék és a hamu

Lesley Ashmall, a BBC Radio 5 live riportere a Twitterre tett fel egy képet egy törmelékről, ami ráesett.

- írta.

Nem fog összedőlni az épület

A tűzoltók szerint egy szakember megvizsgálta az épület, és szerinte nem áll fenn annak a veszélye, hogy összedől. A tűzoltók jelenleg is próbálják megfékezni a lángokat.

Egy ötéves kisfiút is kidobtak az ablakon

Egy másik gyereket is kidobott az édesanyja az ablakon, hogy így megmentse a lángoktól. A kisfiút az ötödikről vagy a hatodikról dobták ki. Úgy tudni, az eséstől eltört egy csontja, de nincs életveszélyben.

Kidobta édesanyja a kisbabáját az ablakon

Egy édesanya, aki a kilencediken vagy a tizediken lakott, kétségbeesésében kilógatta kisbabáját az ablakon, hogy a lángok ne érjék el. A Sky Newsnak azt mondta az egyik szemtanú, hogy látta, ahogy a nő azt mutatja, hogy ki fogja dobni a gyereket. Egyre többen gyűltek az ablaka alá,

a nő pedig megvárta, míg elég közel érnek, majd kidobta kisbabáját.

Egy férfi odaszaladt, és sikerült elkapnia a gyereket.

Még nem tudni, hányan haltak meg

A tűzoltók közlése szerint még nem tudnak pontos adatot mondani az áldoztok számáról. Azt is mondták, a 21. emeletet sikerült elérniük, most ott keresnek túlélőket - írja a Guardian.

Túlélőket keresnek

A tűzoltók továbbra is túlélők után kutatnak az épületben. A helyszínen egy mérnök ellenőrzi az épületet, hogy megbizonyosodjanak arról, a tűzoltók biztonságosan dolgozhatnak.

Forrás: MTI/AP/Matt Dunham

Rossz tanácsot adtak a lakóknak

A város polgármestere szerint sok kérdést meg kell válaszolni a toronyház biztonságával kapcsolatban. Sadiq Khan arra a híresztelésre reagált, miszerint a lakóknak korábban azt javasolták, hogy tűz esetén zárkózzanak be a lakásukba, és várják a megmentésüket, valamint az épület biztonsági állapotával kapcsolatban is voltak aggályok.

- mondta. Azt is mondta, rengeteg toronyház van Londonban, és nem engedhető meg, hogy a lakók veszélybe kerüljenek rossz tanácsok miatt, vagy - mint ebben az esetben az állítások szerint - az épület nem megfelelő karbantartása miatt.

10-en ugorhattak ki az épületből

A Sky Newsnak azt mondta az egyik szemtanú, hogy tíz ember ugrott ki az épületből, az egyikük a 16. emeletről. Azt is mondta, ő úgy tudja, legalább 10-15-en meghaltak.

Továbbra is aggódnak, hogy összedőlhet az épület

A BBC tudósítója azt mondta, továbbra is félő, hogy az épület összedől, a szakemberek továbbra is aggódnak az épület szerkezete miatt. A toronyház közepén ugyanis 8 órával a tűz kezdete után még mindig felcsapnak a lángok. Azt is mondta, hogy lángoló törmelékek hullanak az épületről, az embereknek távolabb kellett menniük a helyszíntől.

Még mindig ég az épület

A BBC szerint a felsőbb emeleteken még továbbra is van tűz, de a helyzetet irányítás alatt tartják a tűzoltók.

Mentőalakulatok tagjai a lángoló a Grenfell Tower épületének közelében a London nyugati részén lévő North Kensington negyedben 2017. június 14-én. A huszonhét emeletes lakóház lángjainak megfékezéséért mintegy kétszáz tűzoltó küzd Forrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Ötvenen kórházban

Ötvenre emelkedett a tűz miatt kórházba kerültek száma - közölte a londoni mentőszolgálat. Korábban a hatóságok még harminc sérültről beszéltek. A helyszínen pedig több mint 100 mentős látja el a sérülteket.

Egy zárlatos hűtő miatt?

Hírek szerint egy hűtőszekrény okozhatta a tüzet, amely azután villámsebesesen terjedt szét az épületben.

Az ablakokon ugráltak ki

Szemtanúk szerint az alsóbb emeletekről az ablakokon ugráltak ki az emberek a lángok elől. A felső szintekről pedig kétségbeesetten kiabáltak segítségért.

Több halálos áldozata is van a tűznek

Halálos áldozatai is vannak a tűznek, amelyet a londoni tűzoltóság illetékese is példátlannak nevezett. Azt még nem tudják pontosan, hányan vesztek oda a lángoló toronyházban.

A hivatalos közlemény szerint a lángok a második emeleten csaptak föl, és mind a 24 emelet égett.

A tűz okát egyelőre nem tudják. A tűzoltóság további részleteket nem közölt.

Kilométerekről is látszik a füstfelhő

A Heathrow-ra tartó repülőkről is látják és fotózzák a füstfelhőt.

Füst gomolyog

A tüzet nagyrészt elfojtották kora reggelre, már csak néhány ablakból csapnak ki lángok. A füstoszlop azonban London egész területéről látható.

Forrás: AFP/Natalie Oxford

Az épület a felvételek tanúsága szerint szinte teljesen kiégett.

A Grenfell Tower

A 120 lakásos toronyház 1974-ben épült.

Tavaly felújították, új ablakokat, fűtés és vízvezetékrendszert kapott.

Önkormányzati bérházként működik, több százan laktak benne.

Megjósolták a katasztrófát?

A lakókat képviselő Grenfell Action Group szerint, ők már korábban is jelezték, hogy az épület nem biztonságos.

- mondták. Az oldalukon valóban található néhány írás, mely szerint az épület nem biztonságos, a lakók pedig nem kaptak megfelelő tájékoztatást, mit kell tenniük egy nagyobb tűz esetén. Az épületben 2013-ban hibás vezetékek okoztak problémát, azóta próbálták felhívni a figyelmet a megfelelő biztonsági intézkedésekre.

Forrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Kiürítették a környező épületeket

A lángoló épület közelében álló, körülbelül 30 lakóházakat kiürítették. Az embereket felszólították, hogy szedjék össze a holmijukat és menjenek a közeli templomba. A környéken több befogadóközpontot létesítettek a lakók számára.

Forrás: AFP/Giulio Thuburn

A városrészt kiszolgáló Hammersmith and City, illetve Circle metróvonalak helyi szakaszát a rendőrség lezárta, mivel ezek a vonalak ebben a negyedben a felszínen futnak, sőt egyes szakaszokon magasvasútként működnek, és az égő házból a szél izzó pernyét, törmelékeket hord a pályákra.

Mindkét irányban lezárták a kelet-nyugati irányú A40-es gyorsforgalmi utat is.

Hajnalban csaptak föl a lángok

A londoni tűzoltók Twitter-oldalán jelent meg először a hír, hogy mintegy kétszáz tűzoltó próbálja megfékezni a lángokat, amelyek a toronyháznak mindegyik emeletére kiterjedtek.

Rendőrségi források szerint két embert már kezelni kellett füstmérgezéssel, többen megsérültek.

Egy riporter azt mondta az egyik rádiós csatornának, hogy teljesen befedte őt a hamu, noha száz méterre áll a tűz helyszínétől. Szemtanúk szerint a lakók zseblámpák fényénél próbálják elhagyni az épületet, egyelőre folyik az evakuálásuk.

Andy Moore, a BBC újságírója szerint

félő, hogy a toronyház összeomlik.

A The Guardian arról ír, hogy

többen a lángoló épületben rekedhettek.

A környéket lezárták, rengeteg rendőr és mentő van a helyszínen.

A közösségi médiát ellepték a pokoli toronnyá vált épületről készült fotók.

A nyugat-londoni Grenfell Tower második emeletén csaptak föl a lángok hajnalban, és a szemtanúk beszámolója szerint rendkívül gyorsan terjedtek, pillanatok alatt ellepték az egész toronyépületet.

Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Az épület a Kensington and Chelsea kerület északnyugati határán emelkedik, nem messze a karneváljairól, kirakodóvásárairól és divatos üzleteiről világhírű Notting Hill negyedtől.

Ez az utóbbi évek legsúlyosabb épülettüze a brit fővárosban.