Kilógatta kisbabáját az égő épületből egy nő, többen kiugrottak az ablakon

london tűz
This handout image received by local resident Natalie Oxford early on June 14, 2017 shows flames and smoke coming from a 27-storey block of flats after a fire broke out in west London. The fire brigade said 40 fire engines and 200 firefighters had been called to the blaze in Grenfell Tower, which has 120 flats. / AFP PHOTO / Natalie Oxford / Natalie OXFORD / -----EDITORS NOTE --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Natalie Oxford" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - NO ARCHIVES
Vágólapra másolva!
Hajnalban gyulladt ki egy 24 emeletes, 120 lakásos toronyház Londonban. A tűz a második emeleten keletkezett, de hamar elborította az egész épületet. A tüzet reggelre sikerült részben eloltani. A tűz keletkezésének pontos okát még nem tudni, de beszámolók szerint egy hűtő robbant fel.
Vágólapra másolva!

A lakóknak olyan gyorsan kellett elhagyniuk az épületet, hogy többeknek semmit nem volt ideje magához venni. Sokaknak mindenük odaveszett a tűzben.

Az egyik lakó reggel 6 óra körül azt mondta, látott valakit az épületben, akit körülvettek a lángok, de láthatóan őt ez nem zavarta: nyugodtan járkált fel-alá, majd az ablak felé sétált, egy pohár vízzel a kezében. Azt mondta, reméli, a tűzoltók ki tudták hozni.

Egy másik lakó a Sky News-nak azt mondta, nem ébredt fel a tűzjelzőre, elég halkan szólt.

– mondta.

Egy, az épülettel szemben lakó nő azt mondta, a szirénákra ébredt fel és arra, hogy a füst az ő otthonát is megtöltötte: „Láttuk az embereket, segítségért kiáltoztak.”

A közeli épületeket is evakuálták, sokan pizsamában és köntösben hagyták el az otthonukat.

Forrás: AFP/Natalie Oxford

Egy idősebb hölgy az unokájával volt a lángoló épületben, amikor meglátta a rendőröket az ablakból. Azt mondták, tűz van, és azonnal el kell hagyniuk az épületet. A nő felébresztette az unokáját, ráadott egy köntöst és leszaladtak a lépcsőn.

– mondta a nő.

Egy kisgyereket a szomszéd mentett ki

Az egyik ott lakó férfi egy 5 éves kislányt mentett ki az épületből. Azt mondta, a füstszagra ébredt fel, megnézte a vezetékeket, a konyhát, de nem talált semmit. Ekkor kinyitotta az ablakot, és hallotta, ahogy az emberek azt kiabálják: „Egyre nagyobb!”

Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Amikor kinyitotta az ajtót, látta, hogy a szomszédok szaladnak ki az épületből, a tűzoltók őt is kiküldték. A férfi felkapott egy ötéves kislányt, vele és a barátnőjével szaladtak ki a lángoló házból.

Egy szintén ott lakó férfi szerint

a tűzjelző csak fél órával a tűz keletkezése után szólalt meg.

Őt és családját az egyik szomszéd ébresztette fel, amikor kopogott az ajtón. Azt mondta, a családja sokkos állapotban van.

Egy hűtő okozhatta a tüzet

Egy másik lakó azt mondta, a tűz hajnali háromnegyed egykor keletkezett. Épp a mecsettől érkezett haza, majd egy férfi azt mondta neki, az ő hűtője okozta a tüzet. Azt is mondta neki, hogy látott egy nőt, aki segítségért kiáltott, majd levetette magát a nyolcadikról.

Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Többen kiugrottak

Egy másik férfi azt mondta, a családjával kijutott, de láttak egy férfit kiugrani az erkélyről.

Szemtanúk szerint többen is kiugrottak,

egy nő pedig a kisbabáját lógatta ki az ablakon,

miközben segítségért kiáltott.

Emberek százai rekedhettek az épületben, sok lakóról még mindig nem tudni semmit, többen meghaltak.