Módosítottak a beutazási korlátozás dátumát az USA-ban

President Donald Trump and President Klaus Iohannis of Romania Joint Press Conference POLITICS Politician Washington DC United States USA Donald Trump Politics US President Political Meetings White Hourse Presser PRESS CONFERENCE
President Donald Trump and President Klaus Iohannis of Romania, held a joint press conference in the Rose Garden of the White House, on Friday, June 9, 2017. (Photo by Cheriss May/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A beutazás átmeneti korlátozására vonatkozó rendeletnek márciusban kellett volna életbe lépnie, de az amerikai kormány szerdán módosította az érvényesség dátumát.
Vágólapra másolva!

Donald Trump rendeletét két szövetségi bíró is felfüggesztette, mert alkotmányellenesnek találták. Mivel a rendelet ezzel a szövetségi fellebbviteli bíróság is egyetértett, a kormány bejelentette, hogy az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő

legfelsőbb bíróság elé viszi az ügyet.

Forrás: NurPhoto/Cheriss May/NurPhoto/Cheriss May

Trump elnökválasztási kampányában is azt ígérte, szigorít a beutazásokon. A rendelet szerint

nyolc, muszlim többségű országból

függesztenék fel a beutazást az USA-ba, ahogyan 180 napra a bevándorlási kérelmek elbírálását is. Ezt egészen addig tartanák életben, amíg kidolgozzák a határellenőrzés új és szigorúbb módszereit.

A rendeletet támogatók a terrorizmustól féltették az országot, ellenzői szerint viszont diszkriminálta a muszlimokat. Trump stábja ugyan az első verziót átdolgozta és enyhítette, a bíróságok mégsem fogadták el.